ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ανάβει η κόντρα για τη λίστα Λαγκάρντ

Γ. Παπακωνσταντίνου (c) ant1online

Με φόντο τη διερεύνηση των ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση από τη μία μεριά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη.
Διεγράφησαν από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ οι Βουδούρης και Μουτσινάς

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις- η μία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος με ταυτόχρονη ζημιά του δημοσίου, είχε κατατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως, ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλή να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα έχει ολοκληρωθεί (την ερχόμενη Παρασκευή) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησης για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναμένεται να ζητήσει με πρόταση του τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, «η πρόταση θα αφορά όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ότι «εξακολουθούν, ενάντια σε κάθε λογική, να επαναλαμβάνουν και να εντείνουν τις χυδαίες επιθέσεις τους με βάση το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε τη λίστα στο ``συρτάρι/σεντούκι/μαξιλάρι`` του».

Για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας πως "ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του". "Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημόσιο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό έθεσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αν τον είχε ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. «Εάν ναι, τότε έχει τις ίδιες ευθύνες απόκρυψης. Εάν όχι, τότε πώς συγκυβερνά τώρα μαζί του;», πρόσθεσε ο Τέρνες Κουίκ.

Φουρτούνες όμως ξέσπασαν και στη ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης έθεσε τελικάεκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε γνωστή την απόφασή του με επιστολή προς στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. "Οι δύο Βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς" αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Άμεση παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, ζητά η Χρυσή Αυγή.

"Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ" φέρεται να είπε σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο. Φέρεται δε, να υποστηρίζει: «Από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε». Σε άλλη συνέντευξη, στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του: "Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ".

Εν τω μεταξύ, τον μίτο στην παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ ξετύλιξε μάρτυρας-κλειδί, που μίλησε στους οικονομικούς εισαγγελείς, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο ΑΝΤ1. Πρόκειται για πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με δικαστικές πηγές έριξε φως στο κομμάτι της εξαφάνισης των τριών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην υπόθεση θα δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα των υπόπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

- ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

- ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

- νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

- φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.


http://news.gr.msn.com/political/%ce%bc%ce%ad%cf%87%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%87%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου