ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Το «πέναλτι» του 22% κίνητρο για συλλογή των αποδείξεων.


Το «πέναλτι» του 22% κίνητρο για συλλογή των αποδείξεων
Ισχυρότατο κίνητρο έχουν εφέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι να ζητούν αποδείξεις.
Κι αυτό γιατί το «πέναλτι» 22% που θα κληθούν να πληρώσουν αν συλλέξουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις είναι πλέον πολύ υψηλότερο από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγαθά και υπηρεσίες.
Ειδικότερα, σε κάθε προϊόν που ενσωματώνει ΦΠΑ ύψους 23%, ο φόρος αντιπροσωπεύει το 18,7% της συνολικής αξίας που αναγράφεται στην απόδειξη.
Δηλαδή, σε μια απόδειξη συνολικής αξίας 615 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%, τα 115 ευρώ είναι ο ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 500 ευρώ είναι η καθαρή αξία του αγαθού ή της υπηρεσίας.
Ομως, τα 115 ευρώ του ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 18,7% της συνολικής αξίας της απόδειξης των 615 ευρώ.
Αρα, συμφέρει τον φορολογούμενο να ζητήσει απόδειξη και να πληρώσει ΦΠΑ 23%, ο οποίος όμως αντιπροσωπεύει το 18,7% της συνολικής δαπάνης του, καθώς με την έκδοση της απόδειξης θα πληρώσει μεν φόρο 115 ευρώ, αλλά με την καταχώριση της απόδειξης στη φορολογική του δήλωση θα γλιτώσει πρόσθετο φόρο 22% επί της συγκεκριμένης δαπάνης.
Το 22% των 615 ευρώ είναι 135,3 ευρώ.
Το κέρδος του στην περίπτωση αυτή είναι 20,3 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται όσο περισσότερες αγορές κάνει κάθε νοικοκυριό.
Το αποτέλεσμα είναι πως σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος που θα λαμβάνει απόδειξη θα πληρώνει ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στο 18,7% της συνολικής αξίας της, αλλά θα γλιτώνει φόρο που θα αντιστοιχεί στο 22% της αξίας της.
Και βέβαια ακόμη πιο συμφέρουσα θα είναι πλέον η συλλογή αποδείξεων στις οποίες η συνολική αξία ενσωματώνει ΦΠΑ 13% (αγορές τροφίμων από λαϊκές αγορές κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές, ο ΦΠΑ που θα πληρώνει ο φορολογούμενος θα αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής αξίας της απόδειξης, ενώ ο φόρος που θα γλιτώνει θα ανέρχεται στο 22%.
Επίσης, με το νέο σύστημα που ισχύει για το 2013 ευνοούνται όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα κι από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), καθώς θα χρειαστεί ουσιαστικά να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος, δεδομένου ότι η υποχρέωση για το 25% ισχύει μόνο ως προς το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ προερχόμενα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ προερχόμενα από όλες τις πηγές αθροιστικά (από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα κ.ά.).
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, εάν ένας μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθούς και 10.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει φέτος αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 20.000 ευρώ, που είναι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Θα πρέπει, δηλαδή, να συγκεντρώσει παραστατικά ύψους 5.000 ευρώ για να γλιτώσει τον πρόσθετο φόρο του 22%.
Αν είχε διατηρηθεί το σύστημα που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012, θα όφειλε να μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% των 30.000 ευρώ, που είναι το συνολικό του εισόδημα, δηλαδή θα έπρεπε να μαζέψει αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ.
Διάταξη
Δωρεάν… αγορές αν ο πωλητής φοροδιαφύγει
Το δικαίωμα να αποκτούν δωρεάν ρούχα και τρόφιμα ή να απολαμβάνουν κερασμένο τον καφέ και το γεύμα τους έχουν οι καταναλωτές σε περίπτωση που οι επιχειρηματίες δεν τους εκδίδουν αποδείξεις για τις αγορές τους.
Κι αυτό επειδή από το προηγούμενο Σάββατο τέθηκε σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, με την οποία οι καταναλωτές δεν υποχρεώνονται να πληρώνουν το αντίτιμο ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας που αγοράζουν όταν οι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια, αναλόγως.
Την αγορανομική διάταξη εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Σκοπός του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να φέρουν ειδική σήμανση στα καταστήματά τους ή στους τιμοκαταλόγους, ανάλογα με το είδος της εταιρείας, όπου θα πληροφορούν τους καταναλωτές για το δικαίωμα που έχουν να μην πληρώνουν το αντίτιμο αν οι καταστηματάρχες δεν εκδίδουν απόδειξη.
Κώστας Τσαχάκης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου