ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΦΙΟΖΟΙ . Παγίδες σε 18χρονα παιδιά, ανέργους και συνταξιούχους στήνει η Εφορία


Τρεις νέες φοροπαγίδες
Παγίδες σε 18χρονα παιδιά, ανέργους και συνταξιούχους στήνει η Εφορία προκειμένου να τους «τσιμπήσει» με τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και να τους αναγκάσει να
πληρώσουν τσουχτερούς φόρους και πρόστιμα, ακόμα κι αν δεν έχουν έσοδα.

Από φέτος οι νέοι άνω των 18 ετών που δεν εμφανίζονται ως...

προστατευόμενα τέκνα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση ακόμα και εάν δεν είχαν εισόδημα το 2012, κάτι που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος που θα προσδιορίσει η Εφορία. Επίσης η Εφορία θα καλέσει χιλιάδες ανέργους, που δεν λαμβάνουν καν επίδομα ανεργίας, να δηλώσουν εισοδήματα (!) και να υποβάλουν αποδείξεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους φορολογήσει ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία ή με ένα εισόδημα τεκμαρτό που θα το προσδιορίζει από μόνη της.

Στους συνταξιούχους η Εφορία στήνει ηλεκτρονική παγίδα και επιβαρύνσεις μέσω του TAXISnet. Tους υποχρεώνει να υποβάλουν ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία μάλιστα θα είναι και προσυμπληρωμένη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τα στοιχεία που διαθέτει για τις συντάξεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι πολίτες χωρίς δουλειά, που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για ηλεκτρικό ρεύμα ούτε για τηλέφωνο ούτε για νερό ούτε για ενοίκια ή στεγαστικά δάνεια ούτε για άλλες υποχρεώσεις τους, θα φορολογηθούν επειδή έχουν ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο στην ιδιοκτησία τους. Θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξει και να εμφανίσουν και δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών, ώστε να γλιτώσουν από την επιβολή προστίμου 22%! Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι........ τα τεκμήρια είναι μαχητά, όμως στην πράξη οι διαπραγματεύσεις με την Εφορία συνήθως καταλήγουν εις βάρος του φορολογουμένου.

Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι και μισθωτοί, που πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τη φορολογική δήλωση στην Εφορία, θα πρέπει φέτος να προμηθευτούν κωδικούς για το TAXISnet, καθώς φέτος υποχρεούνται να την υποβάλουν ηλεκτρονικά. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκάσει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που συνήθως δεν έχουν γνώσεις πληροφορικής, να καταφύγουν υποχρεωτικά σε λογιστές και να τους πληρώσουν υπέρογκα πόσα για να τους υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα επιφυλάσσει και άλλη μία έκπληξη στους συνταξιούχους. Θα βρουν τη δήλωσή τους προσυμπληρωμένη με το ποσό των συντάξεων, όπως αυτό προέκυψε από τις διασταυρώσεις που έκανε η ΓΓΠΣ με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι νέοι ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονιών τους ως προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται από φέτος να κάνουν φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εισόδημα να δηλώσουν. Εως πέρυσι υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση είχε κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά του υπερέβαινε τα 3.000 ευρώ. Φέτος η δήλωση είναι υποχρεωτική για όποιον βρίσκεται στο 18 έτος της ηλικίας του, κάτι που σημαίνει ότι, εάν δεν δηλωθεί εισόδημα, τότε η Εφορία θα προσδιορίσει τεκμαρτά τον φόρο βάσει ακινήτων ή αυτοκινήτου ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, η Εφορία θα καταλογίσει τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, άρα ακόμα και ο νέος των 18 ετών θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ, εάν δεν μαζέψει αποδείξεις 750 ευρώ ώστε να διεκδικήσει αφορολόγητο όριο. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει και στο να καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα των φορολογουμένων που περνούν οι γονείς στα παιδιά τους.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου