ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να το ξαναπληρώσουν το χαράτσι.


 
Μία ακόμα δυσάρεστη φοροέκπληξη επιφύλαξε για τις πρώτες ημέρες του 2013 το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι λαμβάνουν ραβασάκια για να ανακαλύψουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει κανονικά.
Το κλειδί του αιφνιδιασμού και της ανατροπής του οικονομικού προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών φαίνεται να κρατά η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες που κατακλύζονται καθημερινά από αγανακτισμένους φορολογούμενους, στους οποίους βεβαιώθηκε χαράτσι χωρίς να είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του ειδικού τέλους.
Το αλαλούμ έχει δύο όψεις, αρχίζει όμως από το γεγονός ότι περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011, στερώντας από το Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ.
Οσοι είτε για λόγους οικονομικής αδυναμίας είτε λόγω αντίδρασης δεν πλήρωσαν το χαράτσι για το 2011, το οποίο εξοφλήθηκε σε δύο δόσεις έως και τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφτηκαν από τη ΔΕΗ και εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ άρχισε να στέλνει από τον Δεκέμβριο ραβασάκια στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, με τα οποία ενημερώνει για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής και καλεί να εξοφληθεί η υποχρέωση έως 31 Ιανουαρίου 2013.
Μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Φορολογούμενοι όπως ο Λ.Ε. θεωρούσαν ότι έχουν πληρώσει κανονικά. Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, η πρώτη δόση του τέλους του 2011 βεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2012.
Ηδη όμως από τον Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση όπως στην περίπτωση του Λ.Ε.) έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φορολογούμενου, η δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ θα πληρωνόταν με τον λογαριασμό του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ είχε στείλει ήδη την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη στην Εφορία και κράτησε τα χρήματα του ΕΕΤΗΔΕ για μελλοντική κατανάλωση. Ο συμψηφισμός έγινε με τον λογαριασμό ρεύματος του Δεκεμβρίου 2012, οπότε ο φορολογούμενος μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάτι διαφορετικό από το ότι χρεώθηκε στον λογαριασμό «Εναντι» υψηλότερης της πραγματικής κατανάλωσης.
Τώρα καλείται να πληρώσει τη δόση του τέλους ακινήτων που θεωρούσε ότι εμπρόθεσμα είχε εξοφλήσει.
Ανάλογα ειδοποιητήρια λαμβάνουν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν συμψηφίσει το χαράτσι με ενοίκια για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι ο νοικάρης φεύγοντας από το ακίνητο πήρε μαζί του και το χαράτσι που θεωρητικά είχε πληρωθεί, αλλά και ενοικιαστές οι οποίοι απλώς έχουν τον λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους και δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση. Οι τελευταίοι μπορούν να απευθυνθούν στη ΔΟΥ τους για να διαγράψουν το ληξιπρόθεσμο χρέος. Οπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, «το πρόσωπο εις βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.
Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της ΔΟΥ με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου και η ΔΟΥ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από τον συγκεκριμένο πολίτη». Ολοι οι υπόλοιποι πρέπει να το πληρώσουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου