ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Deutsche Bank: Δέσμευση του φυσικού αερίου μέχρι την αποπληρωμή του χρέους.



Η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank επανέρχεται με νέα της έκθεση στο θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου κάνοντας λόγω μάλιστα και για δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για να είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος.Σε  αυτή τη δεύτερη της έκθεση η Deutsche Bank, αφήνει  ανοικτό το ενδεχόμενο  για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. H γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

H γερμανική τράπεζα εκτιμά περαιτέρω ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Διατυπώνει την άποψη,  ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η Deutsche Bank δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες.

Ωστόσο, τονίζεται, ότι  οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

Πέραν των σαφών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τελική συμφωνία,ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και το ρίσκο της μετάδοσης είναι υψηλό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου