ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα υπερκυβέρνησης στις αρχές του 2014.


Συμφωνία για τραπεζική εποπτεία στην Ευρώπη -Πρώτο βήμα ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης- και περαιτέρω αποδυνάμωσης των κρατών Εθνών.


Η ΕΚΤ θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στις αρχές του 2014.

Σε συμφωνία σχετικά με το νέο σύστημα εποπτείας του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από 14 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες καρποφόρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Η δημιουργία ενός κοινού τραπεζικού επόπτη, και συνεπώς ενός ενιαίου συνόλου κανονισμών για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης, στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο για την αποφυγή μίας νέας κρίσης.

Η Συμφωνία

Κατά το συμφωνηθέν σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει την επίβλεψη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην εποπτεία της Ευρωτράπεζας θα ενταχθούν επίσης τα ιδρύματα των οποίων η περιουσία υπερβαίνει σε αξία το 20% του ΑΕΠ της χώρας όπου εδρεύουν. Παράλληλα, η συμφωνία δίνει στην ΕΚΤ την εξουσία να κλείνει ιδρύματα που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, οι εν λόγω κανονισμοί θα θέσουν περισσότερες από 150 τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εκάστοτε εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, η ΕΚΤ θα διατηρεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και στην εποπτεία των μικρότερων ομίλων, ούσα συνεπώς δυνητικά υπεύθυνη για το σύνολο των 6.000 ιδρυμάτων που έχουν τραπεζική άδεια στην Ε.Ε. Στον εποπτικό μηχανισμό θα υπάγονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε κράτη της ευρωζώνης και σε όποια άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβλέψουν να συμμετάσχουν στο όλο σχέδιο.

Το σύστημα εποπτείας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, ωστόσο, η λειτουργία του εποπτικού μηχανισμού ενδέχεται να αναβληθεί σε περίπτωση που η ΕΚΤ χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Συνεννόηση Γερμανίας - Γαλλίας

Στο προοίμιο του ECOFIN, Βερολίνο και Παρίσι είχαν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια σειρά επίμαχων σημείων. Μεταξύ αυτών, ο αριθμός των τραπεζών που υπάγονται στον εποπτικό έλεγχο αλλά και ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ νομισματικής πολιτικής και εποπτείας των τραπεζών εντός της ΕΚΤ.

«Καταλήξαμε στα κύρια σημεία, προκειμένου να θεσπίσουμε έναν Ευρωπαίο τραπεζικό επόπτη που θα ξεκινήσει τη δουλειά του το 2014», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του ECOFIN.

«Κομμάτι με κομμάτι, πέτρα με πέτρα, η τραπεζική ένωση θα χτιστεί πάνω σε αυτό το πρώτο θεμελιώδες βήμα [που έγινε] σήμερα», σχολίασε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως η θέσπιση ενός ταμείου εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων και μίας μεθόδου ομαλής διάλυσης προβληματικών τραπεζών. Επιπλέον, η υλοποίηση του επόπτη θα επέτρεπε στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης να ανακεφαλαιοποιούν απ’ ευθείας κεφαλαιακά ανεπαρκείς τράπεζες, αντί να δανείζουν σε κυβερνήσεις.


http://www.skai.gr/news/finance/article/219434/sumfonia-gia-trapeziki-epopteia-stin-europi-proto-vima-trapezikis-enopoiisis/#ixzz2HEIjIeo6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου