Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πόλεις της Βουλγαρίας κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, διεκδικώντας την αντικατάσταση της πολιτικής ελίτ από νέους εκπροσώπους των πολιτών.
Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, που παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης, αν και είχε πάρει εξιτήριο μόλις στις 28 Φεβρουαρίου έπειτα από μια πρώτη εισαγωγή στις 25 Φεβρουαρίου.
Στη Σόφια, περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδήλωσαν το πρωί κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι μαφιόζοι στη φυλακή» και «Είναι πολλοί, είναι πλούσιοι, είναι αλαζόνες, αλλά δεν θα κρατήσουν πολύ».
Περισσότεροι από 3.000 υπερ-εθνικιστές διαδηλωτές διαδήλωσαν εξάλλου το απόγευμα στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας «Δώστε μας τη Βουλγαρία».
Στον απόηχο ενός τραγουδιού που λέει πως «Ο ηγέτης είναι ένας και μοναδικός», ο Πρόεδρος του εξτρεμιστικού κόμματος Ατάκα, Βόλεν Σίντεροφ, δήλωσε πως «η Βουλγαρία έχει αποικιοποιηθεί» και κάλεσε «να τεθούν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πάνω από εκείνα των Βρυξελλών».
Στη Βάρνα (ανατολικά), περίπου 20.000 διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου Κίριλ Γιορντάνοφ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι υπό την επιρροή ενός οικονομικού ομίλου που «βασιλεύει σαν κύριος» και «κατέστρεψε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT.
Διαδηλώσεις που συνέπεσαν με την εθνική εορτή πραγματοποιήθηκαν επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (νότια), το Ρούσε (βόρεια), το Μπλάγκοεβγκραντ (νοτιοδυτικά) και σε άλλες πόλεις.
Στη Σόφια, κρατώντας ένα πανό μπροστά στη Βουλή που έγραφε «Η εξουσία στους πολίτες, κάτω η Μαφία», ο νομικός Ιβάν Χριστόφ, ενεργός διαδηλωτής, δήλωσε πως «επιτροπές πολιτών αρχίζουν να συγκροτούνται στις συνοικίες για να αντικαταστήσουν τα διεφθαρμένα κόμματα».
«Θα διαδηλώσουμε την Τετάρτη μπροστά από τη Βουλή για να την εμποδίσουμε να διαλυθεί προτού τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ώστε να δώσει ίσα δικαιώματα στα κόμματα και στις οργανώσεις πολιτών», είπε.
Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βουλευτικές εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, ενώ το κοινοβούλιο εκλέγεται τώρα αναλογικά. Κάποιοι από αυτούς φθάνουν μέχρι να ζητούν ένα νέο Σύνταγμα.
Ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα πρέπει ωστόσο να διαλύσει τη Βουλή σε περίπου δέκα ημέρες ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.
Οι διαδηλωτές, που διαδηλώνουν καθημερινά για περισσότερες από 20 μέρες, αν και κατακερματισμένοι από αντιτιθέμενες διεκδικήσεις, θεωρούν πως δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να οργανωθούν ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές.
Τις διαδηλώσεις προκάλεσαν οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου, που είχαν διπλασιαστεί και πλέον σε σχέση με το Δεκέμβριο. Στράφηκαν κατά των «μονοπωλίων της ενέργειας» και στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης και ολόκληρης της πολιτικής τάξης.
Ο διαχειριστής του ενεργειακού συστήματος, ο Μίτου Χριστόζοφ, ανακοίνωσε σήμερα πως «το ενεργειακό σύστημα κινδυνεύει να καταστεί μη διαχειρίσιμο» λόγω μιας απότομης πτώσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών. Επικαλέστηκε το αυξημένο τμήμα των ηλιακών και αιολικών σταθμών η παραγωγή των οποίων αγοράζεται κατά προτεραιότητα.
Τρεις θερμικοί σταθμοί σταμάτησαν προσωρινά τη λειτουργία τους, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Darik.
Μια τελετή για την εθνική γιορτή στη Σόφια παρουσία του προέδρου Πλέβνελιεφ σημαδεύτηκε από την απουσία του κόσμου, καθώς το σημείο αποκλείστηκε από αστυνομικούς με εξοπλισμό εξάρτυσης κατά των διαδηλώσεων.
Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα πρέπει να διορίσει μια κυβέρνηση ειδικών για να διαδεχθεί το παραιτηθέν υπουργικό συμβούλιο του Μπόικο Μπορίσοφ.
http://www.tanea.gr/news/world/article/5004413/xiliades-diadhlwtes-stoys-dromoys-ths-sofias-kata-ths-ftwxeias/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου