ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δεν θα βρίσκουν λεφτά οι τράπεζες

Το bail in της Κύπρου διώχνει εν δυνάμει επενδυτές και η παρουσία της τρόικας αυξάνει το ρίσκο

Δεν θα βρίσκουν λεφτά οι τράπεζες

                                       
 Μεγαλύτερες, πιο σύνθετες και επικίνδυνες απ ότι αρχικά υπολογίζεται θα είναι οι συνέπειες των εξελίξεων στην Κύπρο επί της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα το κλίμα κάτω από το οποίο θα αναζητήσουν κεφάλαια οι τράπεζες, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους του χρήματος.
Οι επιπτώσεις και οι παράπλευρες συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν σε αυτή τη φάση, σενάρια όμως έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος από τις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ ενήμερος είναι και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιλέγει να "σφυρίζει αδιάφορα". Οι Έλληνες τραπεζίτες και η πολιτική ηγεσία επιλέγουν -για την ώρα- τη λύση του στρουθοκαμηλισμού καθώς λύση δεν υπάρχει και άπαντες ευελπιστούν πως το πρόβλημα δεν εμφανιστεί.
 Οι διαρκείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης, αποδεικνύονται μπούμερανγκ, καθώς το bail-in των καταθετών και κατά πάσα πιθανότητα και των ομολογιούχων στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών αποτελεί κακό προηγούμενο. Ηδη το ρίσκο έχει αυξηθεί, αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επιχειρήσει να αναζητήσουν κεφάλαια αυτή την εβδομάδα η συμπεριφορά των χρηματιστηρίων δίνει μια πρόχειρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας όπου μπορεί ότι οι ελληνικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στους καταθέτες αλλά κυρίως στους ομολογιούχους και τους εν δυνάμει μετόχους, που έχουν τοποθετήσει ή σκέπτονται να τοποθετήσουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Αν οι φόβοι για κρατικοποίηση των τραπεζών πριν την Κύπρο, εδράζονταν στους μη ελκυστικούς όρους των  αμκ, στη μετά Κύπρο εποχή αυτό μοιάζει βεβαιότητα. Η ατμόσφαιρα στον ευρωπαϊκό Νότο μυρίζει μπαρούτι,  η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο καθιστά την περιοχή ναρκοπέδιο και απομακρύνει επενδυτικά κεφάλαια.
Το κόστος του χρήματος αυξάνεται, οι στρόφιγγες κλείνουν και η αβεβαιότητα ενισχύεται. Το πεδίο εύρεσης κεφαλαίων περιορίζεται και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Τα σενάρια για κούρεμα υβριδικών ομολόγων, επαναγορά σε χαμηλότερες τιμές με μετρητά και άλλα τέτοια δεν προσφέρουν θετική υπηρεσία σε αυτή τη φάση, σίγουρα όχι όταν ανακοινώνονται δημοσίως.
Παράλληλα οι συνθήκες επιδεινώνονται σε διεθνές επίπεδο καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν προγραμματιστεί και προγραμματίζονται πολλές αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις στα πλαισια της συμμόρφωσης με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι με τις τρέχουσες συνθήκες και την περιορισμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, τα διαθέσιμα κεφάλαια θα προτιμήσουν τους ασφαλέστερους προορισμούς και θα ζητήσουν τεράστιο risk premium για λιγότερο ασφαλείς τοποθετήσεις.
Ξένοι διαχειριστές για πρώτη φορά επισημαίνουν ότι η παρουσία της τρόικα ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και περιπλέκει την κατάσταση. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί μπορεί να απομονώσει τις ελληνικές τράπεζες και να τις καταστήσει θηράματα...
http://www.sofokleousin.gr/archives/128779.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου