ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στην Πειραιώς οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Διασφαλίζονται πλήρως οι καταθέσεις, σε λειτουργία τα καταστήματα την Τρίτη

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / Jpapadogiannis@kathimerini.gr

Στην «Πειραιώς» πάνε Κύπρου – Λαϊκή
 
Στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς περνούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα, ύστερα από απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διασφαλίζοντας πλήρως τις καταθέσεις των δύο τραπεζών. Έτσι, την Τρίτη 26 Μαρτίου, έπειτα από μία εβδομάδα αναστολής λειτουργίας, τα υποκαταστήματα των δύο τραπεζών θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους, έχοντας προσδεθεί στον Ομιλο Πειραιώς. Για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας είναι προγραμματισμένο να μεταβεί σήμερα στην Κύπρο επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας στην «Κ» υπογράμμισαν ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν αμέσως μετά την αργία της 25ης Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες και θα ληφθούν όλες οι σχετικές εγκρίσεις από τις θεσμικές αρχές. Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι την προσεχή Τρίτη τα καταστήματα των δύο τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δεύτερος πυλώνας
 
Η Τράπεζα Πειραιώς, με την εξαγορά των ελληνικών στοιχείων των δύο κυπριακών τραπεζών, αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 19,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 289 σημείων και περίπου 5.100 νέους εργαζομένους. Η Τράπεζα Πειραιώς αναδεικνύεται στον δεύτερο μεγάλο πυλώνα της εγχώριας αγοράς, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις 52 δισ. ευρώ. Ο νέος ενιαίος όμιλος θα απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζομένους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων ξεπερνά τα 1.700 σημεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ λίγους μήνες μετά πέτυχε την εξαγορά και της Geniki Bank από τη Societe Generele. Επιπλέον, ο Ομιλος Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Millennium την εξαγορά της θυγατρικής του στην Ελλάδα.
Με την εξαγορά των δύο κυπριακών τραπεζών, ο όμιλος, έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ, ενισχύει αποφασιστικά τη θέση του στην εγχώρια αγορά και αποσπά από την Alpha Bank τη δεύτερη θέση: πλέον στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται η Εθνική - Eurobank με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Πειραιώς με ενεργητικό άνω των 100 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με ενεργητικό 80 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πριν από τη μεταβίβαση στον Ομιλο Πειραιώς και θα ενισχυθούν με 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η ελληνική πλευρά, μέσω του ΤΧΣ, ενώ τα 550 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει το κυπριακό Δημόσιο. Για την απόκτηση των υποκαταστημάτων των δύο κυπριακών τραπεζών είχαν καταθέσει προσφορές επίσης η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/03/2013_515133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου