ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Νέους όρους θέτει στην Κύπρο η Ευρώπη λίγες ώρες μετα τον πρώτο γύρο


20130219-110831.jpg
Λίγες ώρες μετά τις προεδρικές εκλογές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα στέλνοντας, όμως, τα δικά τους μηνύματα για την επόμενη μέρα....
Σύμφωνα με το stockwatch, ασυνήθιστα αιχμηρός στις δηλώσεις του ενώπιον του κοινοβουλίου ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας να υπάρξει πραγματική δέσμευση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές» για να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο.
Το μνημόνιο συμφωνήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο τέλος Νοεμβρίου και η Κύπρος υιοθέτησε τα πλείστα από τα μέτρα που περιλαμβάνει. Για οριστικοποίηση της συμφωνίας, οι πιστωτές και εταίροι της θέτουν νέα ζητήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις και το φορολογικό πλαίσιο.
Σε σχέση με το περιεχόμενο ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η τελική εκδοχή του Προγράμματος Προσαρμογής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και στενή εποπτεία των πλαισίων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. «Δεν θα πρέπει μόνο να υπάρχει τέτοια νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της», ανέφερε.
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διορισμού ξένων οικονομικών ελεγκτών για το θέμα του ξεπλύματος.
Υιοθετώντας τη γερμανική επιχειρηματολογία, είπε ότι προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, θα πρέπει η Λευκωσία να εκπληρώσει κάποιους όρους και θα πρέπει να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια. Ο κ. Άσμουσεν σημείωσε επίσης ότι για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, χρειάζεται πρόγραμμα «εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων».
Οι Γερμανοί πάντως δεν φαίνεται να βιάζονται και επιμένουν στο θέμα των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε χθες πως, αναμένει ότι το Μάρτη, το νωρίτερο, θα αρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου.
Εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε με νόημα ότι «εξαρτάται πλέον από την Κύπρο και πόσο έτοιμη θα είναι η κυπριακή πλευρά για τις συνομιλίες».
Κάλεσε τις «ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες» να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, αναφερόμενος στη Ρωσία, από την οποία ζητείται επιμήκυνση του δανείου των €2,5 δισ. που λήγει το 2016.
Στο μπαράζ των δηλώσεων προστέθηκαν και αυτές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νόβοτνι. Δήλωσε ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους κανονισμούς κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» προκειμένου να της δοθεί οικονομική βοήθεια.
Μάλιστα, ο κ. Νοβότνι δεν έθεσε μόνο θέμα ξεπλύματος αλλά και ζήτημα φορολογικού καθεστώτος.
Είπε ότι πολλές επενδύσεις, ακόμη και από την Αυστρία, «πήραν το δρόμο για την Κύπρο, για λόγους φορολογίας» και πρόσθεσε ότι «οι φορολογικοί παράδεισοι εντός της ΕΕ και η ενιαία αγορά κεφαλαίων είναι δύο θέματα που δεν είναι συμβατά».
Η Κύπρος, πρόσθεσε, αποτελεί παράδειγμα για την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου