ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Για την Ελλάδα η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε» ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.


          Αποκλείει περαιτέρω βοήθεια
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Αμετάβλητο στο 0,75% άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό, παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της πριν από λίγο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, δεδομένης της ανάγκης αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε ότι για την κρίση χρέους, «η μπάλα είναι στις κυβερνήσεις και όχι στην ΕΚΤ».

Χαιρέτισε την υιοθέτηση του Μνημονίου ΙΙΙ από το ελληνικό κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την Ελλάδα με τα δάνεια που έχει λάβει, επειδή απαγορεύεται να χρηματοδοτεί άμεσα κυβερνήσεις.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ για την Ελλάδα, ο Ντράγκι είπε: «Ως επί το πλείστον, έχει κάνει ό,τι μπορεί».

Η Ευρωζώνη προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά η Γερμανία και το ΔΝΤ διαφωνούν για το θέμα του «κουρέματος» των ομολόγων.

Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα.

Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις.
«Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για την Ελλάδα» κατέληξε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Σχετικά με την Ισπανία αρκέστηκε να επαναλάβει ότι εξαρτάται από την κυβέρνηση Ραχόι πότε και αν θα ζητήσει βοήθεια.

Για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναγνώρισε ότι θα παραμείνει αδύναμη. Επανέλαβε όμως ότι ο πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι άγγιξε το 2,5% τον Οκτώβριο, θα πέσει κάτω από το 2% το 2013, κάτι που αποτελεί στόχο και της ίδιας της ΕΚΤ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου