ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Νέα τουρκική πρόκληση με άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

 

 
Σε μία περίοδο που η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μυρίζει «μπαρούτι», η Τουρκία δυναμιτίζει πιο πολύ την κατάσταση αποφασίζοντας να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και να πραγματοποιήσει αεροναυτικά γυμνάσια στο οικόπεδο 12. Κι αυτό, τη στιγμή κατά την οποία το Ισραήλ ήδη εκτελεί αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας. Μια τρίτη εξέλιξη στην περιοχή αποτελεί η παρουσία σκαφών της ρωσικής αρμάδας στο Αιγαίο με προορισμό τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.
Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία ανακοίνωσε πως σήμερα και αύριο, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ αεροναυτική άσκηση. Μια ενέργεια παράνομη και άκρως προκλητική, με την οποία η Αγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει τις αξιώσεις της στην περιοχή, αλλά και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ενώ η χώρα έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η στόχευση της Τουρκίας είναι σαφής, αφού τα στρατιωτικά γυμνάσια με πυρά, όπως προκύπτει από τη NAVTEX, θα πραγματοποιηθούν κυρίως πλησίον και εντός του οικοπέδου 12 στο οποίο έχουν εντοπισθεί τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Επεκτείνονται δε στα γειτονικά οικόπεδα 8 και 9, που είναι μεταξύ των επομένων για υποθαλάσσιες έρευνες.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα ασκηθούν μία ανάσα από την περιοχή που έχουν δεσμεύσει στο FIR Λευκωσίας, νοτίως του οικοπέδου 12, οι Ισραηλινοί και πραγματοποιούν ήδη από την Τρίτη (μέχρι σήμερα) αεροπορικές ασκήσεις. Το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει και λάβει άδεια από τις αρχές της Κύπρου, κάτι που δεν έπραξε η Αγκυρα. Σημειώνεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την κρίση του «Μαβί Μαρμαρά» και παραμένουν με αφορμή τις κοινές έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται συνεπώς αύριο, τουρκικά F-16 να βρεθούν αντιμέτωπα με ισραηλινά F-15.
Για τη… σύμπτωση των στρατιωτικών ασκήσεων από Τουρκία και Ισραήλ εκφράζεται ανησυχία από την Κύπρο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι κρίσιμη και οι ισορροπίες εύθραυστες λόγω της κρίσης στη Συρία. Η ανησυχία εδράζεται κυρίως από τους χειρισμούς της Αγκυρας, η οποία στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού προβαίνει σε κινήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν ανάφλεξη. Μία εξ αυτών ήταν και η πτήση του RF-4 εντός του FIR της Συρίας, ενώ συχνά η Τουρκία «ξύνεται» στο οικόπεδο 12 όταν έχει λάβει σαφή μηνύματα από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία πως πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου που δεν αμφισβητούνται.
Κι ενώ θα υπάρχει αεροναυτική δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ρωσικά πλοία βρίσκονται στο Αιγαίο (αγκυροβολημένα χθες στα διεθνή ύδατα στη Λήμνο), τα οποία έχουν ως προορισμό τη βάση που διατηρεί η Μόσχα στην Ταρτούς. Τα τέσσερα πλοία (δύο αρματαγωγά-αποβατικά και δύο βοηθητικά-ρυμουλκά) έριξαν την Τρίτη άγκυρα ανοιχτά της Λήμνου, στα διεθνή ύδατα, αναμένοντας σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπλεύσουν στον προορισμό τους με ένα ρωσικό αντιτορπιλικό το οποίο απέπλευσε χθες από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο ακριβής σκοπός του πλου των τεσσάρων πλοίων και η αποστολή τους δεν έχει γίνει γνωστός από τη Ρωσία, τη στιγμή που και άλλα πλοία κινούνται από τα βόρεια της χώρας με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο.
Από τον Ελεύθερο Τύπο


 http://www.pentapostagma.gr/2012/07/blog-post_9019.html#ixzz20V8k9RHj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου