ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Φορολογικό σαφάρι.

      


Απανωτά πρόκειται να είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα οι πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και αποστολής μιας σειράς εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία τους.

Τριπλάσιος φόρος για τις τρίτεκνες οικογένειες

Στην «πρέσα» πρόκειται να μπουν τα εισοδήματα των τρίτεκνων οικογενειών, οι οποίες διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα φορολογικά «χτυπήματα» αφορούν περίπου εφτά στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Σε τρεις δόσεις...

Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Το επόμενο «χτύπημα» που θα πλήξει του πολίτες ακούει στο όνομα ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα, το οποίο πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες.

Και αυτό γιατί η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Ετοιμάζουν κατασχετήρια


Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.

Έως και 2.000 ευρώ κοστίζει το «κλείσιμο» των βιβλίων

Με πρόστιμα της τάξης των 1.000 και των 2.000 ευρώ βρέθηκαν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι που έσπευσαν στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους για να αποφύγουν την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια σε 240.000 πολίτες που βρέθηκαν με ανοικτό μπλοκ παροχής αποδείξεων αλλά χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τζίρο μέσα στο 2011.

Οι πολίτες κλήθηκαν να κλείσουν τα «ανενεργά» βιβλία τους εκπρόθεσμα (δηλαδή να τα κλείσουν με ημερομηνία πριν από την 1-1-2011) ούτως ώστε να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Μόλις έφτασαν στην εφορία όμως ανακάλυψαν πως η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επισείει πρόστιμο 40 - 450 ευρώ ενώ ακολουθεί και φορολογικός έλεγχος που συνήθως οδηγεί σε επιπλέον πρόστιμα για κάθε παράβαση που εντοπίζεται.

Έτσι οι φορολογούμενοι κατέληξαν να πληρώσουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ για να αποφύγουν ένα χαράτσι της τάξης των 500 ευρώ.

http://www.zougla.gr/money/article/forologiko-safari


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου