ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΗΤΑΝ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ;

 
Γενετικό ατύχημα

Φονικός ιός των κοτόπουλων «προήλθε από συνδυασμό εμβολίων»

    
                                    
Ουάσινγκτον
Ένα πρωτόγνωρο γενετικό ατύχημα φαίνεται ότι σκοτώνει τα κοτόπουλα σε ορνιθοτροφεία της Αυστραλίας. Ο ιός που προκάλεσε την επιδημία προήλθε από το συνδυασμό δύο κτηνιατρικών εμβολίων που βασίζονται σε εξασθενημένους ιούς, αναφέρουν ερευνητές στη Μελβούρνη, τονίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο ατύχημα δεν θα μπορούσε να συμβεί στον άνθρωπο.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, στο οποίο δημοσιεύεται η μελέτη, τα εκτρεφόμενα κοτόπουλα είναι ευπαθή σε μια ομάδα ιών του έρπητα που προσβάλλει το ανώτερο ανοσοποιητικό σύστημα και ονομάζεται ILTV (λαρυγγοτραχείτιδα). Οι ιοί αυτοί μειώνουν την παραγωγή αβγών και σκοτώνουν έως και το ένα πέμπτο των μολυσμένων πτηνών.

Η νόσος προλαμβάνεται με τη χορήγηση εμβολίων που βασίζονται σε εξασθενημένου ιούς ILTV, δηλαδή σε ζωντανούς ιούς που έχουν χάσει τη δυνατότητά τους να οδηγούν σε ασθένεια.

Το 2008, μια νέα επιδημία λαρυγγοτραχείτιδας ξέσπασε σε πτηνοτροφεία της Αυστραλίας, και η ανάλυση έδειξε ότι είχε προκληθεί από δύο νέες κλάσεις ιών ILTV, οι οποίες ήταν εξίσου θανατηφόρες με τα γνωστά στελέχη της ασθένειας, εξαπλώνονταν όμως πιο εύκολα στα κοτόπουλα.

Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο προσδιορισμός της γενετικής αλληλουχίας των νέων ιών αποκάλυψε ότι αποτελούνταν από συνδυασμό γονιδίων των δύο εξασθενημένων ιών ILTV που είχαν χρησιμοποιηθεί στους εμβολιασμούς.

Ο ανασυνδυασμός των γονιδίων των δύο αρχικών ιών είχε δημιουργήσει νέες ποικιλίες, οι οποίες είχαν ανακτήσει τη χαμένη τους παθογένεια.

Παραμένει άγνωστο το πώς ακριβώς συνέβη αυτός ο ανασυνδυασμός, οι ερευνητές ωστόσο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κοτόπουλα που εκτέθηκαν στους εξασθενημένους ιούς και των δύο εμβολίων. Στην πράξη, οι πτηνοτρόφοι είναι απίθανο να χρησιμοποίησαν και τα δύο εμβόλια στα ίδια κοτόπουλα, δεν αποκλείεται όμως ο ιός του ενός εμβολίου να ξέφυγε από τον έλεγχο και να προσέβαλε πτηνά στα οποία χορηγήθηκα αργότερα το δεύτερο εμβόλιο.

Ανεξάρτητοι ειδικοί σχολιάζουν στο Science ότι τα συμπεράσματα της μελέτης φαίνονται πειστικά και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις εταιρείες που παράγουν κτηνιατρικά εμβόλια.

Θα μπορούσε όμως ένα τέτοιο γενετικό ατύχημα να συμβεί και στον άνθρωπο; Αυτό είναι εντελώς απίθανο, δεδομένου ότι τα εξασθενημένα εμβόλια δεν χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους σε τόσο μεγάλη κλίμακα όσο στα πτηνοτροφεία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα εμβόλια των κοτόπουλων, οι εξασθενημένοι ιοί που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό ανθρώπων έχουν πάντα γνωστή γενετική αλληλουχία, οπότε οι παρασκευάστριες εταιρείες μπορούν εύκολα να βεβαιώνονται ότι οι ιοί φέρουν μεταλλάξεις που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους στον οργανισμό.

Όπως τονίζει ο ιολόγος Πολ Φάρελ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ο οποίος υπογράφει συνοδευτικό άρθρο στο Science, «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στα σημαντικά τεχνικά θέματα που εγείρει αυτή η μελέτη να αφαιρέσουν κάτι από τα τεράστια οφέλη που προσφέρουν στην υγεία τα εμβόλια».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου