ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Χιλιάδες Ισπανοί και Πορτογάλοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους
      Οργισμένοι με τη λιτότητα
«Όχι στη λιτότητα» το επίμονο σύνθημα των Ισπανών διαδηλωτών

        
Μαδρίτη
Σε μία συμβολική περικύκλωση του ισπανικού Κοινοβουλίου κάλεσε το Σάββατο το κίνημα 25S και πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.

Ογκώδης διαδήλωση έγινε και στη Λισσαβόνα, όπου οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν γενική απεργία για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οργισμένοι και οι δύο λαοί με την λιτότητα –αυτή που έχει επιβληθεί διά του μνημονίου στην Πορτογαλία και αυτή που έρχεται με ή χωρίς μνημόνιο στην Ισπανία– αλλά και τις κυβερνήσεις τους που όπως λένε δεν διαχειρίζονται προς το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας την κατάσταση, οργανώνουν μαζικές και ειρηνικές εκδηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Οι Ισπανοί συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντε Σολ και στην πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα, αμφότερες μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο. Οι δρόμοι στη γύρω περιοχή έχουν κλείσει με την αστυνομία να έχει στήσει φράχτες εμποδίζοντας την πρόσβαση.
Η διαδήλωση γίνεται χωρίς επεισόδια αλλά με σφυριχτές και συνθήματα όπως «Παραιτηθείτε!», «Δημοκρατία!». Πολλοί κρατούν μικρά πλακάτ με ένα απλό «No».

Μιλώντας στην El Pais διαδηλωτές λένε ότι ανησυχούν για τις δουλειές τους και περισσότερο για την χώρα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά μία από τους χιλιάδες «ένας καλός πολιτικός πρέπει να βγει στους δρόμους για να δει τι συμβαίνει και όχι να καπνίζει πούρα ενώ η χώρα του βυθίζεται» αναφερόμενοι στην εικόνα του Μαριάνο Ραχόι από τη Νέα Υόρκη, μία εικόνα που επικρίθηκε σφοδρότατα στη χώρα του αν μη τι άλλο για την συγκυρία.

Την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες αλλά και οι συλληφθέντες οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται.

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι σε μία -ύστατη ίσως- προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή σε μνημόνιο -όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- ανακοίνωσε προϋπολογισμό λιτότητας.

Παρά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρων αλλά και τα 60 δισεκατομμύρια που θα πάρει η Μαδρίτη από την Ευρώπη για τις τράπεζες, οι αγορές δεν φαίνονται πεπεισμένες και προεξοφλούν αντίθετα την ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Ογκώδης διαδήλωση και στη Πορτογαλία

Εν τω μεταξύ τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έβγαλαν το Σάββατο και πάλι στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές, ενώ ζητούν και την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το συνδικάτο CGTP και ήταν η τρίτη που γίνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Είναι η μεγαλύτερη μέρα αγώνα των τελευταίων ετών» είπε ο γγ του συνδικάτου ενώ, όπως σημειώνει η Diário de Notícias, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για να αποφασιστεί η κήρυξη γενικής απεργίας.

Μετά τις προηγούμενες διαδηλώσεις, ο Κοέλιου απέσυρε κάποια από τα μέτρα αν και πρότεινε άλλα στη θέση τους.

Παρά το ότι η Πορτογαλία έβαλε σε κάποια τάξη τα οικονομικά της, το 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και διαφάνηκε ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους. Για το λόγο αυτό κατάφερε να πάρει παράταση ενός έτους στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.


Newsroom ΔΟΛ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου