ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  Μίκης Θεοδωράκης
Θα πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν έως τώρα τα θέματα της οργάνωσης υπήρξα εγώ προσωπικά με άμεσο συνεργάτη και βοηθό μου τον Γιάννη Δημητροκάλλη. Τον οποίο έκρινα ως τον πιο κατάλληλο για την εφαρμογή της πολιτικής -πάνω σ' αυτό το πρόβλημα.

Είναι ένα σοβαρό στέλεχος με πολλά οργανωτικά και διοικητικά προσόντα, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο του Κινήματος. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι η πολιτική που χαράξαμε αποδείχθηκε τελικά αρνητική, γιατί πρώτον δεν κατανόησε σωστά το εντελώς νέο κλίμα που επικρατεί στη βάση των οργανώσεών μας και δεύτερον με τα αυστηρά κριτήρια που θέσαμε για την «νομιμοποίηση» της κάθε Σπίθας οδηγηθήκαμε σε φαινόμενα συρρίκνωσης και μάλιστα σε μια εποχή που η ελεύθερη και αδέσμευτη εξάπλωση των Σπιθών είχε τον χαρακτήρα μιας αληθινής πλημμυρίδας. Κάνοντας αυτή τη δημόσια αυτοκριτική μου θέλω να ελπίζω ότι οι νέες λύσεις που προτείνουμε δεν θα έχουν φτάσει αργά για ένα νέο οργανωτικό ξεκίνημα.

Όσον αφορά το «νέο κλίμα», θα το χαρακτήριζα με λίγες λέξεις «απόλυτη ελευθερία σε κάθε Σπίθα να επιλέγει τον τρόπο λειτουργίας και τις μορφές των αποφάσεών της, φτάνει να παραμένει πιστή στα πλαίσια της «Διακήρυξης της 1ης του Δεκέμβρη». Όσο για τα κριτήρια, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν ριζικά:

* Αρκεί μια μικρή ομάδα για να αποτελέσει Σπίθα

* Μόνο ένα όνομα και μια διεύθυνση

* Ο αριθμός των μελών της να κρίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους και

* Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τους να είναι απολύτως ελεύθερες με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.

Μετά απ' αυτές τις γενικές σκέψεις περνώ σε μια σειρά θέσεων-προτάσεων με βασικούς στόχους την ανάπτυξη, τη συνεργασία και τον συντονισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

1. Η Σπίθα δημιουργείται από την πρωτοβουλία ενός ή μιας ομάδας πολιτών με βάση τη Διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου 2010.

2. Γίνεται στα όρια μιας περιοχής ή ενός τόπου εργασίας ή σπουδών.

3. Αυτοκαθορίζεται. Αυτοδιοικείται. Αποφασίζει μόνη της. Για μεν την γενική ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, παμψηφεί. Για δε τις επί μέρους αποφάσεις, πλειοψηφικά.

4. Η σχέση της με την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή και τον Μίκη Θεοδωράκη είναι εθελοντική και ανεξάρτητη, από την άποψη ότι δεν υπάρχουν ντιρεκτίβες και ο συντονισμός μαζί τους γίνεται με κριτική αντιμετώπιση και με την προϋπόθεση της ελεύθερης συγκατάθεσης και συστράτευσης των μελών της. Με άλλα λόγια η σχέση ανάμεσα -ας το ονομάσουμε έτσι- στο Κέντρο και στις Περιφέρειες, έχει χαρακτήρα καθαρά ηθικό και στη συνέχεια ιδεολογικοπολιτικό.

5. Δεν είναι σχέση παθητική αλλά ενεργητική. Δεν παίρνουμε μόνο αλλά επιδιώκουμε να προσφέρουμε σκέψεις, προτάσεις, ιδέες, σχέδια κλπ.

6. Ένα κύριο χρέος της είναι να εμπλουτίζεται με νέα μέλη και να επιδιώκει να δημιουργεί γύρω της ένα ολοένα αυξανόμενο κύκλο με τη διάδοση των ιδεών της, των στόχων της, των τοποθετήσεών της, τόσο σε τοπικά όσο και σε εθνικά θέματα-προβλήματα, καθώς και των δράσεων και πρωτοβουλιών της επιδιώκοντας τη δημιουργία στενών σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό το στάδιο ανάπτυξης θα το αποκαλέσουμε «δημιουργία τοπικών λαϊκών μετώπων» με τη σκέψη όλα τα επί μέρους μέτωπα να συνενώνονται μεταξύ τους κυρίως με κοινές δραστηριότητες, ώστε να φτάσουμε κάποτε στη δημιουργία ενός πανεθνικού-παλλαϊκού-ενιαίου Μετώπου.

7. Επομένως αναθεωρούμε την αρχική άποψη για συγκρότηση μικρών ευέλικτων ομάδων των 30 Σπιθιστών και αφήνουμε ανοιχτό τον αριθμό των μελών της κάθε Σπίθας.

8. Οπότε στην περίπτωση αυτή, για να καταγραφεί ως υπάρχουσα μια Σπίθα και να έχει θέση στον Εθνικό Χάρτη και να αποκτήσει Κωδικό Πρόσβασης στον ειδικό χώρο της Ιστοσελίδας, αρκούν τρία στοιχεία: Ονομασία Σπίθας - Όνομα υπευθύνου -Διεύθυνση υπευθύνου.

9. Η δημιουργία λ.χ. Διεθνών Συνεδρίων, όπως και έξοδα ενοικίασης γραφείων, εξοπλισμού, αιθουσών, μετακινήσεων κλπ. απαιτούν τη δημιουργία κεντρικού ταμείου. Επομένως είναι ανάγκη η κάθε Σπίθα να καθορίζει την οικονομική συνεισφορά του κάθε μέλους.

10. Από τις εκδηλώσεις επίσης που θα κάνουμε (μουσικές, θεατρικές, προβολές κλπ.) πρέπει να βρούμε τρόπους να βγάζουμε με νόμιμο φυσικά τρόπο χρήματα (αφαιρουμένων των εξόδων) τόσο για τις ανάγκες της κάθε Σπίθας όσο και για το Κεντρικό Ταμείο.

11. Με βάση το Δόγμα της Δίκαιης Ανισότητας του Μίκη Θεοδωράκη, θα πρέπει η κάθε Σπίθα να ξεχωρίζει τα ταλέντα των μελών της και να τα αναδεικνύει. Έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από νέους ανθρώπους με προσωπικότητα και φιλομάθεια. Πρόθυμους να αφιερώσουν τη ζωή τους στα κοινά. Είναι εθνική ανάγκη μέσα από τις Σπίθες να προκύψει η νέα γενιά των ηγετών -κάθε είδους- της χώρας. Αυτών που την ώρα Χ θα αναλάβουν την ευθύνη της ανάπλασης, αναγέννησης και διακυβέρνησης της χώρας.

12. Με βάση τα παραπάνω κάθε Σπίθα θα πρέπει να γίνει κυψέλη, μέσα στην οποία θα καλλιεργείται συστηματικά το νέο ήθος, η ευθύνη του πολίτη, η αφοσίωση στο λαό, η αγάπη στην πατρίδα και το πνεύμα της θυσίας για τους άλλους. Η κάθε Σπίθα-Κυψέλη να γίνει το πρόπλασμα της νέας κοινωνίας. Και όταν λέμε «Άμεση Δημοκρατία», εννοούμε όλα αυτά. Δεν έχουμε να κάνουμε με τύπους αλλά με ουσία.

13. Καθοριστικό ρόλο παίζει η συνείδηση του κάθε Σπιθίτη, που οφείλει να επιδιώξει τη διάκριση με μόνο στόχο να γίνει ωφέλιμος στον λαό και στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου