ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γερμανικός θρήνος για την κυβέρνηση και της Μολδαβίας



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Θρήνος και οδυρμός στα σοβαρά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Μολδαβία και την ανατροπή του πρωθυπουργού αυτής της σχεδόν «αόρατης» μικρής βαλκανικής χώρας, Βλαντ Φιλάτ, μετά την υπερψήφιση στο κοινοβούλιο πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι κομμουνιστές.
«Ναυάγησε η κυβέρνηση της Μολδαβίας», «Κυβερνητική κρίση στη Μολδαβία», «Η αστάθεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που αναφέρονται στο θέμα της συντηρητικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Το περιοδικό «Σπίγκελ» προσπαθεί να… «εξευρωπαΐσει» το ζήτημα της Μολδαβίας: «Ηττα για την Ευρώπη» τιτλοφορεί σχόλιό του. Ενα σχόλιο εξαιρετικά εύστοχο και περιεκτικό, το οποίο εξηγεί πώς έβλεπε το Βερολίνο τη Μολδαβία, ενταγμένη δηλαδή σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο, ανεξάρτητο από το ασήμαντο πληθυσμιακό της μέγεθος καθώς οι κάτοικοι της χώρας αυτής μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια άτομα. «Με την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βλαντ Φιλάτ καταρρέει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο: το όνειρο της εταιρικής σχέσης με την Ανατολή» ομολογεί το γερμανικό περιοδικό και εξηγεί τι εννοεί: «Εξι κράτη έπρεπε να συνδεθούν στενότερα με την ΕΕ. Το σχέδιο όμως δεν προχώρησε ούτε με την Αρμενία, τη Γεωργία ή το Αζερμπαϊτζάν ούτε με τις αυταρχικά κυβερνώμενες Λευκορωσία και Ουκρανία. Ολες οι ελπίδες βασίζονταν λοιπόν στη μικρή Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Τσισινάου. Φέτος το φθινόπωρο έπρεπε να υπογραφεί μία συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να συμφωνηθεί η ελεύθερη κίνηση (των κατοίκων της Μολδαβίας στην ΕΕ) χωρίς βίζα. Τώρα όμως ανατράπηκε η κυβερνητική ”Συμμαχία για την Ενσωμάτωση στην Ευρώπη” του Φιλάτ μέσω της υπερψήφισης πρότασης μομφής από τους κομμουνιστές αλλά και οπαδούς του πρωθυπουργού» αναλύει με εμφανή απογοήτευση το «Σπίγκελ».
Δύο μόλις χρόνια, από το 2011, βρισκόταν στην εξουσία ο δεξιός Βλαντ Φιλάτ, αλλά κατόρθωσε στα δύο αυτά χρόνια να γίνει αντιπαθής στην πλειοψηφία των Μολδαβών με την πολιτική που άσκησε. Το κόμμα του έχει σήμερα μόλις 31 έδρες στο μολδαβικό κοινοβούλιο με τις 101 συνολικά έδρες. Το ισχυρότερο κόμμα είναι το κατ’ όνομα κομμουνιστικό, με 34. Κυβέρνηση είχε φτιάξει ο Φιλάτ με τους 15 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και τους 12 των Φιλελεύθερων. Στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνησή του όμως οι 15 βουλευτές των Δημοκρατικών συμπαρατάχθηκαν με τους 34 των κομμουνιστών και με τη βοήθεια άλλων 5 από τους 9 βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί υπερψήφισαν τη μομφή με 54 ψήφους στους 101.
Ο πρωθυπουργός απομονώθηκε πλήρως πολιτικά, καθώς και οι 12 βουλευτές των Φιλελεύθερων δεν καταψήφισαν τη μομφή επειδή δεν ήθελαν να συμπαραταχθούν μαζί του, προτιμώντας έτσι να απέχουν. Οι αποκαλύψεις ότι η Μπάνκα ντε Εκονομί, η τράπεζα δηλαδή που έχει τις καταθέσεις του το 80% των Μολδαβών, αφενός παρείχε αφειδώς δάνεια στους γνωστούς του πρωθυπουργού και αφετέρου χρηματοδότησε εξίσου αφειδώς τον προεκλογικό αγώνα του, αμαύρωσαν την εικόνα του νεαρού Φιλάτ (μόλις 43 ετών) και τον ενέταξαν στο κάδρο των απίστευτα διεφθαρμένων Μολδαβών πολιτικών, με ολέθριες πολιτικές συνέπειες για το πολιτικό του μέλλον. Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι έχει στη διάθεσή του χρόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές. Σύσσωμος ο γερμανικός σοβαρός τύπος παραδέχεται ότι σε περίπτωση νέων εκλογών η πιθανότερη έκβαση θα είναι η επικράτηση των κομμουνιστών. «Οι κομμουνιστές αξιοποίησαν τη διχόνοια των κυβερνητικών κομμάτων για την πρόταση μομφής που υπέβαλαν. Τώρα επιδιώκουν νέες εκλογές, από τις οποίες προσδοκούν την επιστροφή τους στην εξουσία» ομολογεί απρόθυμα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Το «Σπίγκελ» είναι ειλικρινέστερο: «Τώρα παρατηρητές φοβούνται ότι σε νέες εκλογές, αντί για τους ”Ευρωπαίους” θα μπορούσαν να αναλάβουν πάλι την εξουσία οι κομμουνιστές» τόνιζε στο σχόλιό του. Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής «εγείρει ερωτήματα γύρω από το αν η Μολδαβία, πρώην σοβιετική Δημοκρατία, θα απομακρυνθεί από την ΕΕ και θα αναζητήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία» έγραψαν και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στην παγκόσμια έκδοσή τους. Οψόμεθα λοιπόν.

http://aienaristeyein.com/2013/04/03/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου