ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Κατασχέσεις για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ


Όλα για τους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ και του υποκαταστηματος της ΕΚΤ

Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς με σημερινή του κατεπείγουσα εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις ΔΟΥ, να εισπράξουν ακόμη και με τον «άγριο τρόπο» τα οφειλόμενα.

Στόχος του υπουργείου είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και για το λόγο αυτό στο «στόχαστρο» μπαίνουν κατά βάση οφειλέτες που κατέχουν ακίνητα και εισπράττουν μισθώματα, κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων, κλπ. Για το λόγο αυτό το υπουργείο προωθεί αυστηρούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ απώτερος σκοπός είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο αισιοδοξεί ότι θα εισπραχθούν ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου.

Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκίνητων για όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται ποινικές διώξεις για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ (!).

Οι οδηγίες είναι σαφείς: Έκτακτα μέτρα είσπραξης χωρίς διακρίσεις. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην εγκύκλιο, «τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, ήτοι να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά (να μη σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη)».

Για μικρότερου ύψους όφειλες συστήνεται η κατάσχεση οφειλών εις χείρας τρίτων.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο, ορίζει 9+1 τρόπους για την είσπραξη των χρεών.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, προβλέπονται τα εξής:

-Αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω κινήσεις:

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.

- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.

- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.

- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.

- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.

- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος

Oι εφορίες θα πρέπει ακόμη να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.http://patari.org/forum/viewtopic.php?p=34036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου