ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σκηνές-σοκ στα ενεχυροδανειστήρια


Ρεπορτάζ: Χριστίνα Νικόλα
 Σκηνές-σοκ διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα ενεχυροδανειστήρια της χώρας, όπου καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες προκειμένου να εκποιήσουν οποιοδήποτε αντικείμενο έχουν στην κατοχή τους.
Η οικονομική κρίση, η ανέχεια και το αβέβαιο μέλλον αναγκάζoυν συνανθρώπους μας να πωλούν ακόμα και τα χρυσά τους δόντια για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Άλλοι πάλι φθάνουν στο σημείο να πωλούν φθαρμένα παντελόνια και λοιπά είδη ρουχισμού που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία αξία…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έξαρσης αποτελεί η πόλη των Σερρών όπου τα κοσμηματοπωλεία και τα ενεχυροδανειστήρια κάνουν -στην κυριολεξία- «χρυσές δουλειές», με τους εμπόρους να γίνονται σε καθημερινή βάση μάρτυρες απίστευτων περιστατικών με «πελάτες» οι οποίοι ανταλλάσουν για λίγα ευρώ οτιδήποτε κατέχουν.
 Από την έρευνα που πραγματοποίησε η zougla.gr προκύπτει ότι, εκτός από τις Σέρρες, το φαινόμενο παρουσιάζεται έντονα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τη διαφορά ότι στα ενεχυροδανειστήρια καταφεύγουν ακόμα και πολίτες οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ζούσαν «πλουσιοπάροχα».
Αθήνα: «Πωλούν από παντελόνια μέχρι και βέρες»
 Στην  πρωτεύουσα το τελευταίο εξάμηνο ανθεί το εμπόριο των μεταχειρισμένων χρυσαφικών, λόγω της κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες, με τους ιδιοκτήτες αντίστοιχων καταστημάτων να τρίβουν κυριολεκτικά τα χέρια τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί η αυξανόμενη παρουσία παντρεμένων ζευγαριών που σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» οικονομικά πωλούν ακόμα και τις… βέρες τους. 
 «Ο χρυσός δε χάνει ποτέ την αξία του και γι αυτό ανέκαθεν γίνονταν αγοραπωλησίες. Οι πολίτες δεν πουλάνε τα κοσμήματά τους μόνο λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και για διάφορους άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι απλώς πλέον δε χρειάζονται ορισμένα χρυσαφικά», αναφέρει στη zougla.gr ο υπεύθυνη του κεντρικού ενεχυροδανειστήριου Αθηνών.  
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ενεχυροδανειστηρίου, κ. Γιάννης Παπάς, κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των πολιτών οι οποίοι στην απελπισία τους εκποιούν από χρυσά κληροδοτήματα μεγάλης αξίας μέχρι και απλά τζιν τα οποία δεν κοστίζουν παρά λίγα ευρώ.
Θεσσαλονίκη: Από τρία έγιναν 13
Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Παπάς:
 Η πώληση του χρυσού ήταν και θα είναι μια σταθερή αξία. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τα όσα δηλώνει στη zougla.gr ο υπεύθυνος ενεχυροδανειστηρίου της Θεσσαλονίκης. «Οι πολίτες πουλάνε χρυσά αντικείμενα για διάφορους λόγους: εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ή επειδή δε τα χρειάζονται και φοβούνται να μη τους τα κλέψουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.
 Όπως μάλιστα σημειώνει το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των ενεχυροδανειστηρίων έχει αυξηθεί καθώς η αγοραπωλησία χρυσού έχει γίνει, πλέον, περιζήτητη: «Στο επάγγελμά μας υπάρχει ένας σκληρός ανταγωνισμός που σκοτώνει, εκεί που υπήρχαν τρία ενεχυροδανειστήρια τώρα υπάρχουν 13», καταλήγει.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=440327&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου