ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τα νέα θα έχουν στο επίκεντρο τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Από www.capital.gr, Πέμπτη.Και τώρα τρέχουν να προλάβουν τις δεσμεύσεις

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πέταξε η Σύνοδος Κορυφής που καλείται έως τον Δεκέμβριο να αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει να συγκρατήσει το έλλειμμα ώστε να μην έρθουν νέες περικοπές στο δημόσιο και να ολοκληρώσει δύσκολες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και την εποπτεία.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι  πληρoί τους όρους της χθεσινής συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο όταν θα ολοκληρωθούν και θα αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο – μνημόνιο  οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και τους νέους όρους εποπτείας.

 Πρώτος στόχος είναι να υλοποιηθεί κατά γράμμα ότι έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί ανατρέποντας καθυστερήσεις στην εισροή εσόδων με πρώτο το νέο τέλος στα ακίνητα, επισπεύδοντας τις μεταρρυθμίσεις στην εφεδρεία, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνοντας στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό. Όλα αυτά, με το δημόσιο σε συνεχείς απεργίες και καταλήξεις το πολιτικό σκηνικό να είναι έκρυθμο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε  χθες τη πρόθεσή της να εγκρίνει και το Ταμείο την 6η δόση προς την Ελλάδα με στόχο την εκταμίευση στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει τα μέτρα των επόμενων ετών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή.
Εν συνεχεία, καταφθάνει ξανά η τρόικα στην Αθήνα για να ελέγξει την πρόοδο της χώρας αλλά και να διαπραγματευθεί  το  Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση που θα οριστικοποιηθεί έως  τον Δεκέμβριο σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη σύνοδο.
Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, άφησε να εννοηθεί ότι  μπορεί να υπάρχουν περιθώρια ανάσας. Ωστόσο,  στις Βρυξέλλες ο φόβος για νέα... πισωγυρίσματα που θα φέρουν νέα μέτρα ήταν διάχυτος, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος.

 Ήταν σαφές ότι από εδώ και πέρα η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα και αν αυτό δεν είναι  εφικτό με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, θα έρθουν νέα τα οποία  θα έχουν στο επίκεντρο τη δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών.
Το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η  ελληνική πλευρά περιγράφεται στο κείμενο της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής:
* Έως το τέλος του έτους θα συσταθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση ποσού 100 δισ. ευρώ. «Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή ομολόγων να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012».
* Θα περιλαμβάνει ενισχυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κατά 15 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα  "Ήλιος" ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».
* Θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται μάλιστα ότι την ενίσχυση ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.  Η υλοποίηση του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών. 
"Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της στην Τρόικα, «θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα συνδράμει την Τρόικα στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα καθοριστεί στο Μνημόνιο συμφωνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου