ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ



Η κ. Ρεπούση, οι Γενοκτονίες και... τα Τούρκικα σίριαλ


του Νίκου Χειλαδάκη*

Στις 15 Μαρτίου 1921, λίγα χρόνια μετά την μεγάλη σφαγή-γενοκτονία των Αρμενίων, λίγο πριν από το μεσημέρι, ο Αρμένιος πατριώτης Soghomon Tehlirian ύστερα από συστηματική παρακολούθηση δέκα ημερών, έκρινε πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή να εκτελέσει το σχέδιο του.

Στην οδό Χίντεμπουργκ, σε ένα προάστιο του Βερολίνου, κάνει ανύποπτος την συνηθισμένη του βόλτα ντυμένος ευρωπαϊκά και ακολουθούμενος σε απόσταση μερικών μέτρων, κατά τα μουσουλμανικά έθιμα, από την σύζυγο του, ο οργανωτής του φρικιαστικότερου εγκλήματος στην ιστορία, της εξόντωσης των 1.500.000 Αρμενίων, ο άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Talat Pascha.

Ο Τεχλιριάν ξεκίνησε από το απέναντι πεζοδρόμιο, διασταυρώνεται με τον Ταλάτ, τον προσπερνάει και επιβραδύνει το βήμα του. Ξαφνικά γυρίζει πίσω και τον κοιτάζει κατάματα. Το βλέμμα του ήταν ο πόνος μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Τεχλιριάν ήταν ήσυχος και η συνείδηση του ήταν ήρεμη. Ο Ταλάτ έδειξε πως κατάλαβε κάτι, τα βλέφαρα του, όπως διηγήθηκε αργότερα ο εκτελεστής του, τρεμόπαιξαν. Θέλησε να λοξοδρομήσει για να αποφύγει τον άγνωστο διαβάτη, αλλά δεν πρόλαβε. Ο Τεχλιριάν έβγαλε το περίστροφο του και με μια αστραπιαία κίνηση το σήκωσε στο ύψος του κεφαλιού του γιγαντόσωμου Ταλάτ. Μια σφαίρα ήτα αρκετή. Ο Ταλάτ βρέθηκε ξαπλωμένος καταγής.

Η γυναίκα του έπεσε λιπόθυμη ενώ ο κόσμος ξεπετάχτηκε στα μπαλκόνια και από τα παράθυρα φωνάζοντας, «πιάστε τον, πιάστε τον». Ο Τεχλιριάν έτρεξε να εξαφανιστεί αλλά κάποιος που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση κατάφερε να τον συλλάβει. Στην δίκη που έγινε και η οποία συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρων, ο Τεχλιριάν απολογούμενος απέρριψε την κατηγορία που του αποδίδονταν με την φράση: «Σκότωσα μα δεν είμαι δολοφόνος».

Το δικαστήριο, μετά από μια δραματική δίκη τον αθώωσε. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από την διεθνή κοινή γνώμη και θεωρήθηκε σαν μια πρώτη δικαίωση στο ανοσιούργημα της αρμένικης γενοκτονίας του 1915-16.

Αλήθεια τι κρίμα που ο Τεχλιριάν δεν πρόλαβε να γνωρίσει την κυρία Ρεπούση και τους τουρκολάγνους Nεοέλληνες. Σίγουρα θα είχε αποφευχθεί όλη αυτή η βία και ο Ταλαάτ θα απαλλάσσονταν πανηγυρικά από τις «ιστορικές συκοφαντίες» περί δήθεν γενοκτονιών καθώς σύμφωνα με όλους αυτούς, οι χριστιανοί περνούσαν «ζωή και κότα» και αναπτυσσόταν συνεχώς μέσα στην «στοργική» Οθωμανική αυτοκρατορία που τους προστάτευε με «μητρικό τρόπο» σαν τα «αγαπημένα» της παιδιά.

Η εμφάνιση της κυρίας Ρεπούση σαν υποψήφια βουλευτής και μάλιστα αριστερού πολιτικού νεόκοπου σχήματος, αφού στην αρχή με εξέπληξε, στη συνέχεια ξεσήκωσε μέσα μου όλες τις ενστάσεις που είχαν αναδυθεί όταν η κυρία αυτή περιέγραψε την σφαγή της Σμύρνης σαν τον γνωστό συνωστισμό. Και αυτό όχι μόνο γιατί πρόσβαλε βάναυσα την μνήμη των προγόνων μου και ιδιαίτερα του παππού μου που μετά την σφαγή της οικογένειας του και τον διασκορπισμό όλων των διασωθέντων συγγενών στα τέσσερα σημεία του οριζόντια κατάφερε με χίλια βάσανα και περιπέτειες να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδιέφεραν στοιχείο στην όλη αυτή ιστορία, (η παραΐστορία).

Φαίνεται πως η κυρία αυτή είναι θαυμαστής της τουρκικής τηλεόρασης και των ειδικά σχεδιασμένων τουρκικών σήριαλ τα οποία αναδείξαν την «ιστορική αντικειμενικότητα» της ιδίας και των οπαδών της. Η κυρία αυτή λοιπόν στο περίφημο βιβλίο της ιστορίας της δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να περιγράψει πιστά τις σκηνές του παρακάτω τουρκικού τηλεοπτικού σήριαλ που έκανε θραύση στην τουρκική τηλεθέαση και αναφέρεται σε εκείνη την τραγική εποχή.

Η καταπληκτική λοιπόν τηλεοπτική σειρά, στην οποία αναφέρομαι είναι το, «Kırık Kanatlar», ή «Σπασμένα Φτερά», η οποία προβλήθηκε στο ίδιο δηλαδή τουρκικό κανάλι, (το Kanal D), που παρήγαγε και το περίφημο και πασίγνωστο σε μας σήριαλ, «Τα σύνορα της Αγάπης». Μια χαρακτηριστική σκηνή αυτής της σειράς που φαίνεται πως γοήτευσε την κ. Ρεπούση και τους «συν αυτοίς», ξετυλίγεται σε μια προκυμαία της Ιωνίας κοντά στην Σμύρνη, μετά την ήττα των Ελλήνων και ενώ έχει υπογραφεί, παρά τις… έντονες διαμαρτυρίες των Τούρκων κατοίκων της περιοχής, η ανταλλαγή των πληθυσμών.

Οι Ρωμιοί κάτοικοι αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Η χαρακτηριστική σκηνή είναι στην προκυμαία, όπου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες παρέα με… τους θρήνους των Τούρκων συγκατοίκων τους που κλαίνε οι «καημένοι» γιατί… θα φύγουν οι αγαπημένοι τους Ρωμιοί.

Το εκπληκτικό όμως δεν είναι σε αυτό το σημείο αλλά στο ότι ο τουρκικός στρατός, όχι μόνο συνοδεύει και κουβαλά με μεγάλη ευγένεια τα υπάρχοντα των προσφύγων, μην τυχόν και κουραστούν, αλλά… έχει στήσει και ένα μεγάλο πάγκο στην προκυμαία όπου τους προσφέρει… τρόφιμα, (catering της εποχής), ποτά και ότι άλλο που θα τους κάνει ευχάριστο το ταξίδι της προσφυγιάς. Μάλιστα κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες… κλαίνε γιατί θα χάσουν τον φίλο τους, κάποιο Νίκο και κάποιο Κώστα. Ένας λοχαγός είναι απαρηγόρητος για κάποια Μαρία, που τον χαιρετά με εμφανή την στενοχώρια γιατί φεύγει στην προσφυγιά !!! (καημένε Τούρκε χάνεις την Ρωμιά εταίρα σου).

Αχ άτιμε Κεμάλ τι μας έκανες!

Σε λίγο τα πλοία που θα τους παραλάβουν φτάνουν και αφού οι Τούρκοι φαντάροι φορτώσουν τα υπάρχοντα τους, τότε βγάζουν τα μαντήλια. Από την μια ο τουρκικός στρατός του Κεμάλ που… κλαίει απαρηγόρητος γιατί φεύγουν οι Ρωμιοί πρόσφυγες και από την άλλη οι Ρωμιοί κλαίνε και αυτοί καθώς ανεμίζουν τα μαντήλια του αποχαιρετισμού.

Κάπως έτσι έγινε… η Μικρασιατική καταστροφή και η άρχισε η μεγάλη ελληνική προσφυγιά, για το περίφημο αυτό τουρκικό σήριαλ.

Χαρακτηριστική είναι και μια άλλη σκηνή, που δείχνει πως οι Τούρκοι, το 1922 πάλι, καταφέρνουν να κάψουν ένα ελληνικό στρατόπεδο με… αναπτήρες σύγχρονης εποχής. Φαίνεται πως οι Τούρκοι ξέρουν να ξαναγράφουν την ιστορία μέσω τηλεοπτικών επιτυχιών, που έχουν ρεκόρ τηλεθέασης στην χώρα τους. Αυτά λοιπόν προβάλλονται στην Τουρκία και ίσως σύντομα να τα δούμε και στα ελληνικά κανάλια, άλλωστε η αρχή έγινε προς δόξα της κ. Ρεπούση και των οπαδών της.

Αλλά ας είμαστε λίγο σοβαροί. Το λιγότερο που θα έλεγα είναι μεγάλη ντροπή και προσβολή στην μνήμη όλων των θυμάτων των γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής, η ανάδειξη αυτής της κυρίας σαν υποψήφια βουλευτής προς «ανταμοιβή» των πολύτιμων υπηρεσιών της.

Ντροπή σας κ. Κουβέλη. Αν δεν σέβεστε τις μαρτυρίες των προγόνων μας, τουλάχιστον ήλπιζα ότι θα έχετε στοιχειώδεις γνώσεις της ιστορίας.

Αν πάλι δεν μπορείτε να διαβάσετε ξένη, (κυρίως γαλλική και αγγλική), βιβλιογραφία, τότε σας προτείνω στα ελληνικά τα σχετικά συγγράματα-μαρτυρίες όπως: «Η Σμύρνη στις Φλόγες», της Μαρτζορί Χαουτζπιάν, «Η κατάρα της Ασίας», του Goerge Horton, «Αρμενία 1915», του Jean Marie Carzou και το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, «Επιτέλους τους Ξεριζώσαμε», από προσωπική ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ στις 13 Αυγούστου του 1923. Ίσως έτσι καταλάβετε μερικά αυτονόητα, αλλά, ιερά και όσια.

* Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«ΑΝΗΛΙΚΟΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΣ

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013


Το ελληνικό κράτος (;;;), αν υπάρχει ακόμη τέτοια οντότητα, θα ψηφίσει νέους νόμους (!) ή τέλος πάντων, θα πάρει νέα μέτρα για την προστασία των Ελληνίδων και των Ελλήνων; Τι σκέφτεται ο Ρουπακιώτης;Ή μήπως έχει, ανεπισήμως, αποφασισθεί ο ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ της Ελλάδος;
Η επιβεβλημένη υπογεννητικότητα, η ασυδοσία των εμπόρων ναρκωτικών και η καλπάζουσα εγκληματικότητα οδηγούν στην αυριανή πολυπολιτισμική και πολυφυλετική κοινωνία. Ή μήπως όχι;

ΕΡΡΙΞΕ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ 20ΧΡΟΝΗ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Ο Αφγανός που πέταξε τα ξημερώματα στην Κέρκυρα 20χρονη Αρτινή φοιτήτρια για να τη ληστέψει δηλώνει «Ανήλικος» ενώ είναι εμφανές πως είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα σε αίτημα πολιτικού ασύλου που έχει καταθέσει για να κυκλοφορεί ελεύθερος, έχει πετύχει να αναφέρεται ότι η ηλικία του είναι 17 ετών. Έτσι υποχρεωτικά αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα της πόλης ως «Ανήλικος» και αναπόφευκτα μετά απ’ αυτό το σοβαρό περιστατικό θα του δοθεί η … ευκαιρία να αντιμετωπίσει την «εύνοια» το νόμου. Πάντως όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του νησιού που πέτυχε την σύλληψή του το μεσημέρι της Κυριακής, το ύψος της πτώσης δεν είναι 7 αλλά 8 μέτρα. Να θυμίσουμε πως ο Αφγανός πέταξε πάνω από τα κάγκελα την φοιτήτρια, επειδή εκείνη έβαλε τις φωνές όταν πήγε στις 3 τα ξημερώματα που επέστρεφε σπίτι της, να της κλέψει την τσάντα. Η κοπέλα γλύτωσε ευτυχώς με κάταγμα του χεριού της.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

TO TEΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΨΕΥΤΡΑΣ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑΣ ΤΖΟΛΙ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΣΤΕΡΙΑ

Ήδη συζητείται ευρέως από φαρμακευτικούς αλλά και ιατρικούς παράγοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι Αμερικανοί, μετά τα εμβόλια, βρήκαν τώρα τα πανάκριβα τεστ για την δήθεν πρόγνωση του καρκίνου σε άτομα που.... έχουν προδιάθεση.
Το κόλπο είναι σατανικό, οι εμπνευστές του πανούργοι αλλά τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να...
προσέξουμε αλλά όχι να πανικοβληθούμε επειδή κυρία Τζολί τα άρπαξε για να προμοτάρει τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα πρόγνωσης καρκίνου.
«Σε ένα τυχαιοποιημένο δείγμα, μία στις οκτώ γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού.
Από αυτές, ένα ποσοστό 10-15% θα έχει κληρονομικό καρκίνο. Το ποσοστό εμφάνισης κληρονομικού καρκίνου σε γυναίκες κάτω των 45 ετών είναι 25%.
Ανάλογα με τη μετάλλαξη και με την ηλικία, μπορεί να επιλέξει μια γυναίκα εκτός από μαστεκτομήνα κάνει και ωοθηκεκτομή, αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνει κοντά στην εμμηνόπαυση, δηλαδή στην ηλικία των 40-45 ετών, για να έχει τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει μέχρι τότε» αναφέρει η μοριακή βιολόγος - γενετίστρια του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Φλωρεντία Φωστήρα.
Όσον αφορά το κόστος του τεστ, εξηγεί ότι είναι υψηλό όταν γίνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά στο Δημόκριτος, ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνεται μεταξύ 150 και 800 ευρώ.
Στα ιδιωτικά, φθάνει μέχρι και 2.000 ευρώ.
Άρα; Είναι πια ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια καμπάνια που ήδη έχει δημιουργήσει υστερία. Παίζουν με τις ζωές μας.
Όπως και με τα εμβόλια της γρίπης που τα αγοράσαμε και μετά σάπισαν στις αποθήκες.
Την υπόθεση την παρακολουθούμε. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας, τα μεγάλα μοριακά κέντρα και τις χρηματοδοτήσεις.
ΠΗΓΗ
http://www.oparlapipas.com

ΣΆΒΒΑΤΟ, 18 ΜΑΪ́ΟΥ 20

ANGELINA JOLIE: Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΩΝ ILLUMINATI ΚΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΔΙΠΛΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

Τα Νεοταξικά πιόνια Angelina Jolie και Μπράντ Πίτ, είναι δύο απο τα πρόσωπα που κατασκεύασαν οι Illuminati προσφέροντας τους δόξα και χρήμα για να περάσουν τα σατανικά τους μηνύματα στο αγελαίο πλήθος των ανυποψίαστων γκοίμ. 
Δηλωμένη....
λεσβία η Jolie, και για όσους δεν το γνωρίζουν, να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε ομοφυλοφιλική σχέση επί αρκετά χρόνια με την ηθοποιό και μοντέλο Jenny Shimizu.
Η Angelina Jolie ανακοίνωσε ότι είχε και τα δύο της στήθη και τα αφαίρεσε χειρουργικά .
Ακόμα κι αν δεν είχε καρκίνο του μαστού, φέρει το γονίδιο BRCA 1, και έχει εξαπατηθεί στο να πιστέψει ότι ο γενετικός της κώδικας είναι κάποιο είδος απόλυτου σχεδιαγράμματος για την έκφραση της νόσου - - το οποίο σίγουρα δεν είναι. Αμέτρητα εκατομμύρια γυναικών φέρουν το γονίδιο BRCA1 και δεν παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού.
Ο αντικαρκινικός τρόπος ζωής βασίζεται στην έξυπνη διατροφή, την άσκηση, την λογική έκθεση στον ήλιο και την αποφυγή καρκινογόνων χημικών ουσιών.
Η Jolie, όπως και πολλές άλλες γυναίκες που έχουν εξαπατηθεί από την αγυρτεία του καρκίνου, αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του κινδύνου του καρκίνου του μαστού δεν ήταν να ακολουθήσουν έναν υγιή, αντικαρκινικό τρόπο ζωής, αλλά μάλλον να αφαιρέσουν χειρουργικά το στήθος τους.
Δεν μπορείτε να είστε πολύ προσεκτικές αυτές τις μέρες, διότι με τη βιομηχανία του καρκίνου τρομάζουν οι γυναίκες κατά το ήμισυ ότι θα πεθάνουν. "Το στήθος μου θα με σκοτώσει!" φαίνεται να είναι το σύνθημα πολλών γυναικών αυτές τις μέρες, και όλες τους είναι θύματα της σκανδαλώδης προπαγάνδας της βιομηχανίας του καρκίνου και φοβούνται.
Η βιομηχανία του καρκίνου είναι πολύ πιο πιθανό να σας σκοτώσει παρά το στήθος σας.
Σαν πιστό τσιράκι των παγκοσμιοποιητών, και ενα απο τα πιο ξακουστά ονόματα παγκοσμίως η Angelina Jolie, πείστηκε να αφαιρέσει και τα δυο της στήθη και να προωθήσει την προπαγάνδα να ακολουθήσουν την διεστραμμένη πρακτική της και άλλες γυναίκες.
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Λες και ο καρκίνος δεν μπορεί να εμφανιστεί κατα την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου σε άλλα σημεία του σώματος....
Τότε τι γίνεται; κάθε φορά που έχουμε μια νέα ιατρική ανακάλυψη για πρόληψη, αφαιρούμε προληπτικά όλα μας τα όργανα που έχουμε την υποψία ότι μπορει να δημιουργηθούν στο μέλλον κακοήθεις όγκοι;
ΠΗΓΗ
http://www.katohika.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Θα δηλώνονται μόνο τόκοι άνω των 250 ευρώ


Του Σπύρου Δημητρέλη

Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το πότε και πως δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων στη φορολογική δήλωση. Αν και χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, έχει με μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιήσει ότι δηλώνονται τόκοι ακόμη και ενός λεπτού του ευρώ, το ΥΠΟΙΚ αναδιπλώνεται λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα ορίζει ότι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση μόνο οι τόκοι οι οποίοι ξεπερνούν το ποσό των 250 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο πρόκειται ουσιαστικά να εξαιρεθούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και καταβολής σύνταξης και έτσι να γλιτώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την επίσκεψη στην τράπεζα για να προμηθευτούν τη σχετική βεβαίωση.

Σήμερα εκτός απροόπτου πρόκειται να εκδοθεί και το γνωστό βιβλιαράκι με τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης καθώς αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλιαράκι  θα αναφέρεται ότι:

-είναι υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ για όλους τους φορολογούμενους, ακόνη δηλαδή και τους συνταξιούχους που πέρυσι είχαν εξαιρεθεί. Οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο
www.gsis.gr και στη συνέχεια να επισκεφθούν το τμήμα Μητρώου μιας εφορίας με την ταυτότητά τους προκειμένου να προμηθευτούν τον ειδικό κλειδάριθμο.

-είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία του φορολογούμενου. Η αναγραφή πέρυσι ήταν προαιρετική. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου η εφορία να βεβαιώνει ευκολότερα το χαράτσι σε όσους δε το καταβάλλουν.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ολοκληρωτικό φακέλωμα με το ''πιστόλι'' του Στουρνάρα στον κρόταφο

Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο:
48 έως 100 οι δόσεις, από 15 ευρώ οι καταβολές ανάλογα με το εισόδημα 
Προηγείται "φακέλωμα" των οφειλετών 

ID-ont: Ξανά σε εφαρμογή η μέθοδος της "σαλαμοποίησης" (τμηματική εφαρμογή): Ολοκληρωτικό φακέλωμα πρώτα σε αυτούς που χρωστάνε, έλεγχoς αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης μεθόδου και μετά επέκτασή της σε όλο τον πληθυσμό....


www.reporter.gr: Έπειτα από κυοφορία μηνών δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων προς την εφορία χρεών. 

Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα
ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31.07.2013.
 
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Φακέλωμα των οφειλετών 

Για να ενταχθούν στη ρύθμιση οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής, καθώς και να είναι ενήμεροι για τις οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής από την 01.01.2013.  
Ωστόσο, πρωτού εγκριθεί η ρυθμιση, οι εφορίες θα πραγματοποιούν αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των οφειλετών, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, κτλ..
 Μόνο όταν η αρμόδια υπηρεσία διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, θα γίνεται η ρύθμιση.  
Δηλαδή, θα προηγείται "φακέλωμα" των οφειλετών και στη συνέχεια θα υπάγονται όσοι δικαιούνται - υπό αυτές τις προϋποθέσεις -στη ρύθμιση.
 
Κατ΄εξαίρεση, οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε ισόποσες μηνιαίες, χωρίς απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όταν αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής, αλλά και δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται μόνο οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί.
 
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για αυτήν περίπτωση (α) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των εκατό (100), με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31.12.2013.
 
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως:
  • 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και πάντως όχι κάτω των δέκα πέντε (15) ευρώ,
  • 6%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ και μέχρι χίλια (1.000) ευρώ,
  • 7% επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ,
  • 10% επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,
  • 20% επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και μέχρι τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ
  • και 30%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. 
Για ποσά βασικής οφειλής της ανωτέρω περίπτωσης (α) άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ./Τελωνείου/Υπηρεσίας όπου προσκομίζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οφειλέτες δεν δύνανται να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων έως σαράντα οκτώ (48) αλλά μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
 
 

Ερρίκος Ντυνάν: 1050 εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες

 

«Η μη αποπληρωμή του δώρου του Πάσχα και ενός μισθού τουλάχιστον στους εργαζόμενους του Ερρίκος Ντυνάν αγγίζει τα όρια του οικονομικού στραγγαλισμού των οικογενειών μας. Ο πόλεμος από το Υπουργείο Υγείας, με την καθοδήγηση της τρικομματικής κυβέρνησης συνεχίζεται και κορυφώνεται. Η κυβέρνηση μαζί με τους φοροφυγάδες επιχειρηματίες ταξιδεύει στην Ανατολή ενώ το Νοσοκομείο οδεύει προς την Δύση....
Η Διοίκηση και η Διαχειριστική Ομάδα συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις ανάγκες των εξαθλιωμένων εργαζομένων (1050 για 10 μήνες απλήρωτοι) παίζουν ισάξια οικονομικά, πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια.
Απαιτούμε ουσιαστική παρέμβαση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Καθότι..
είναι προφανείς και αναντίρρητες οι ευθύνες των κυβερνητικών αξιωματούχων και εντολοδόχων για το χρηματοοικονομικό αδιέξοδο του νοσοκομείου.
* Πού είναι η εισαγγελική παρέμβαση, για απόδοση ευθυνών, όποιων έφεραν το Ντυνάν στη σημερινή κατάσταση, όπως διαχέεται εντέχνως στα ΜΜΕ;
* Γιατί άραγε προχώρησε η Κυβέρνηση σε ρυθμίσεις με σημαία τους εργαζόμενους, ενώ  παραμένουμε εργαζόμενοι-άνεργοι, 10 μήνες απλήρωτοι με αβέβαιο μέλλον;
*  Γιατί η κυβέρνηση θα κάνει ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των καρχαριών της ιδιωτικής υγείας-υποψήφιους επενδυτές και όχι για το νοσοκομείο;
*  Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενώ έχουν όλα τα πολιτικά, νομοθετικά, οικονομικά εργαλεία, για την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος χρηματορροών προς το νοσοκομείο;
Απαιτούμε:
*  Να σταματήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές.
*  Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας μας από το κράτος, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
*  Καταβολή των οφειλών των ταμείων στο Νοσοκομείο από προηγούμενα έτη καθώς και από τη συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν και Κοργιαλένειου  - Μπενάκειου  (ΣΔΙΤ) .
* Να περάσει το νοσοκομείο σε άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση, διορίζοντας νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το ΣΕΝΕΝ απαντάει με μαζικές, οργανωμένες, κινητοποιήσεις με χαρακτήρα επαναστατικό, πανεργατικό, παννοσοκομειακό σε όλα τα τμήματα-κλινικές-μονάδες-εργαστήρια και όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.
Με τη στήριξη των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών μας οργάνων: ΟΣΝΙΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ.

Από εδώ και πέρα σας θεωρούμε ΟΛΟΥΣ αποκλειστικά υπεύθυνους για το μέλλον του Ντυνάν, την ασφάλεια των ασθενών και την τύχη των εργαζομένων.

ΣΕΝΕΝ - Σωματείο Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν»
 
http://www.athinapoli.gr/2013/05/1050-10.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+athinapoli%2FyitZ+%28athinapoli.gr%29

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΠΛΑΣΤΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

   ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ.
 
Ειδικά όσοι κάνετε δήλωση μέσω Internet.
   
Προσοχή στους χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ενδέχεται αυτές τις ημέρες να φτάσει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα-απάτη που φαίνεται πως προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο μήνυμα περιλαμβάνεται το λογότυπο του Υπουργείου, το δε κείμενο είναι στα Ελληνικά,
καθιστώντας το απατηλό μήνυμα αρκετά αληθοφανές.

Ειδικότερα, ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να το παραλάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται.
 
Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α.),
στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password),
 καθώς και όλα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.  Σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα (δείτε το παραπάνω αρχείο), ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό ποσό, σκεφθείτε: ·        Κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις. ·        Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα διαγράψετε και να ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας για το περιστατικό. ·        Μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες στο Διαδίκτυο χωρίς να έχετε διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/ πολιτική απορρήτου) που να προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε.
*** Παρακαλώ προωθήστε για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.***

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Δεν συμμετέχει η ΟΛΜΕ στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη


 
Εκφράζει τη διαφωνία της προς τη διαδικασία των κινητοποιήσεων

Δεν συμμετέχει η ΟΛΜΕ στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη

Δεν θα συμμετάσχουν οι καθηγητές στην απεργία που διοργανώνει την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, προς συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Παπαχρήστου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία της γιατί η κινητοποίηση δεν οργανώθηκε για την Παρασκευή, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης. 

«Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.
 

Καθηγητές: Υπέρ της απεργίας η ψηφοφορία στις ΕΛΜΕ

 
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα - Ποιες τάχτηκαν υπέρ - Την Τετάρτη η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ

Μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα υπέρ της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία απο τις ψηφοφορίες στις τοπικές Ενώσεις των καθηγητών, που γίνονται σήμερα Τρίτη, σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να καταγραφούν οι τάσεις στο χώρο των καθηγητών.

Υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ για την απεργία τάσσονται οι περισσότερες τοπικές Ενώσεις των καθηγητών, και μάλιστα με μαζική συμμετοχή, όπως δείχνουν τα στοιχείαμ περί τις 11 το βράδυ, από τις ψηφοφορίες της Τρίτης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις 20 συνολικά ΕΛΜΕ, κατά της απεργίας τάχθηκαν μόνον δύο. Παρεμφερής είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, αφού οι περισσότερες από τις ψηφοφορίες που έχουν περατωθεί έχουν καταλήξει σε αποφάσεις υπέρ της κινητοποίησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικότατες και πέραν πάσης προσδοκίας. Τα δε αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης».

Την Τετάρτη το πρωί στις 10:00, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Την ίδια ημέρα το προεδρείο της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΝΔ, Μ.Κεφαλογιάννη.

Ηδη, και ενώ η ψηφοφορία συνεχίζεται, υπέρ της απεργίας έχουν ταχθεί οι ΕΛΜΕ Ρόδου, Α' Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Β', Γ', Δ' και Στ' Αθήνας, Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου, Β' Δυτικής Αθήνας, Ροδόπης, Λέσβου, Ικαρίας - Φούρνων, Α' Κυκλάδων.

Δεν έλειψαν όμως και τα «παρατράγουδα». Στη Χίο σημειώθηκε μικροεπεισόδιο όταν αστυνομικός του νομού επιχείρησε να επιδώσει στους καθηγητές τα φύλλα της επιστράτευσής τους στη διάρκεια της συνέλευσης της τοπικής ΕΛΜΕ επειδή δεν τους έβρισκε στα σπίτια τους! Τελικά η συνέλευση διακόπηκε και ζητήθηκε από τον αστυνομικό να αποχωρήσει.
Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, στα περισσότερα νησιά  έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις συνελεύσεις και αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά υπέρ της απεργίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κλάδος των καθηγητών θα αξιοποιήσει την σημερινή ψηψοφορία για να στείλει μήνυμα ...αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση. Αύριο το πρωί στις 10, οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ των καθηγητών θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της ΟΛΜΕ αποφάσισε σήμερα να «επιτεθεί» στην ΑΔΕΔΥ, επειδή δεν δέχτηκε την πρόταση της για 24ωρη γενική απεργία την Παρασκευή, που ξεκινούν οι εξετάσεις.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ καταγγέλει «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5. Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Οσον αφορά στην διεξαγωγή των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν αλλάζει κάτι, καθώς οι καθηγητές θα βρίσκονται την Παρασκευή το πρωί πρώτη ημέρα των εξετάσεων όλοι στις θέσεις τους καθώς η επιστράτευσή τους αρχίζει απο αύριο Τετάρτη.

Καθηγητές: Υπέρ της απεργίας η ψηφοφορία στις ΕΛΜΕ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στους καθηγητές ;


Και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στους καθηγητές ;


Δημήτρης Μαριόλης
  Ένα φάντασμα πλανιέται  πάνω από τη χώρα
 
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη χώρα : το φάντασμα της απεργίας των καθηγητών στις εξετάσεις. Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα : ο πρωθυπουργός και ο υπουργός παιδείας, οι χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι των Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας και οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ που καταγγέλλει την ΟΛΜΕ, ο βουλευτής που βγαίνει λίγες ώρες πριν την επιστράτευση και καμαρώνει στην τηλεόραση που η παράταξή του δεν στηρίζει την απεργία στις εξετάσεις, ο πονηρός πολιτευτής που αναρωτιέται με νόημα γιατί η κυβέρνηση δεν αφήνει να γίνουν οι εξετάσεις και μετά να περάσει τα μέτρα και οι αστυνομικοί που ψάχνουν εναγωνίως τους εκπαιδευτικούς να τους παραδώσουν τα φύλλα επίταξης.
 
Πέρα από τα αμέτρητα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχτηκε η πρόταση για απεργία στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ, πέρα από την απίστευτη βαρβαρότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση πριν τη λήψη της απόφασης, τώρα έχουμε και το τελευταίο (μέχρι στιγμής) κομμάτι του παζλ : η ΑΔΕΔΥ αποφασίζει την κήρυξη απεργίας όχι την ημέρα που ζητά η ΟΛΜΕ (την Παρασκευή) αλλά την ημέρα που οι καθηγητές έχουν Γ.Σ. (την Τρίτη) ! Όλα συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο : στους καθηγητές δεν πρέπει να απαγορευτεί απλώς να κάνουν απεργία στις εξετάσεις. Πρέπει πάση θυσία να μην την αποφασίσουν κιόλας !
 
Δυο πράγματα βγαίνουν από όλα τα παραπάνω : Η απεργία των καθηγητών στις εξετάσεις αναγνωρίζεται πια από όλους τους πυλώνες του κατεστημένου σαν μια επικίνδυνη, ανατρεπτική και αποτελεσματική μορφή αγώνα. Και δεύτερον, η ρωγμή που άνοιξε στο καθεστώς (η πρόταση και μόνο για απεργία στις εξετάσεις) αποκαλύπτει το σύνολο των δυνάμεων που συμπαρατάσσονται για να την κλείσουν και να επιστρέψουμε στη γλυκιά κανονικότητα όπου οι κυβερνώντες θα είναι με το μνημόνιο και κάποιοι άλλοι θα τους καταγγέλλουν εκ του ασφαλούς. Τελεία εδώ ; Όχι. Την τελεία θα την βάλει ο λαός με τη στάση του και πρώτα και κύρια οι καθηγητές. Και δίπλα τους οι δάσκαλοι που πρέπει να σταθούν επάξια στο πλευρό τους.
http://www.alfavita.gr/apopsi/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής


Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής / Solidarity with the struggling women in Halkidiki, Greece
This petition is awaiting approval by the Avaaz Community
Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής / Solidarity with the struggling women in Halkidiki, Greece
                           
 
Why this is important

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες, προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον, την υγεία και τις οικονομικές δραστηριότητές τους. Ο κοινωνικός αυτός αγώνας έχει αντιμετωπιστεί με ακραία αστυνομική βία, κρατική καταστολή και δικονομικές αυθαιρεσίες.
People in Halkidiki, Greece, have been struggling for two decades against destructive mining, in order to protect the environment, health and traditional economic activities. This social struggle has been met with extreme police violence, state oppression and injustice.                            

Posted April 30, 2013                           

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Συγχωνεύσεις σχολείων.


Στη χθεσινή συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας, ο τελευταίος ανακοίνωσε στην ΟΛΜΕ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν τελικά 64 συγχωνεύσεις σχολείων εκ των οποίων οι 22 θα είναι στη Β/βάθμια και οι 42 στην Α/βάθμια εκπαίδευση.
 

 

Σήμερα αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί


Άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με την ΟΛΜΕ, η οποία απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ο υπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα ενώ ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος για το ενδεχόμενο επιστράτευσης είπε χαρακτηριστικά ότι «αν επιθυμεί η κυβέρνηση να μας ντύσει στο χακί θα γυρίσουμε με ψηλά το κεφάλι».

Οι συνδικαλιστές παρέπεμψαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τη λήψη των αποφάσεων για την απεργία στις Πανελλαδικές.
Νωρίτερα οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ είχαν θέσει τα αιτήματά τους στον υπουργό που αφορούσαν κυρίως τη δίωρη αύξηση του ωραρίου και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Από την πλευρά του το υπουργείο επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά.

Χρονικά πάντως τα περιθώρια στενεύουν καθώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 17 Μαΐου και οι υποψήφιοι που βλέπουν τις προσπάθειες τους να τινάζονται στον αέρα έχουν ήδη βγει εκτός προγραμματισμού από τις απειλές για κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρξε σύγκλιση απόψεων για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από όλες τις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,ΠΑΣΚ) με εξαίρεση το ΠΑΜΕ που εισηγήθηκε μία 48ωρη στις 14 και 15 Μαΐου.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ είχαν διαφωνήσει σε διαδικαστικά θέματα και για το λόγο αυτό είχαν καταλήξει σε απόφαση για απεργία. Στην ουσία η ΟΛΜΕ προτείνει την απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 17 Μαΐου, αντιδρώντας στην απόφαση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες από την επόμενη χρονιά.

Μετά την αποψινή συνάντηση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του με βάση τις απαντήσεις του υπουργού Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τα μέλη των παρατάξεων που προτείνουν απεργίες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Κι όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

 
 

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΕΞΟΧΙΚΗ ΛΑΜΠΡΗ

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Εξοχική Λαμπρή
Καλὰ τὸ ἔλεγεν ὁ μπαρμπα-Μηλιός, ὅτι τὸ ἔτος ἐκεῖνο ἐκινδύνευον νὰ μείνουν οἱ ἄνθρωποι οἱ χριστιανοί, οἱ ξωμερίτες, τὴν ἡμέραν τοῦ Πάσχα, ἀλειτούργητοι. Καὶ οὐδέποτε πρόρρησις ἔφθασε τόσον ἐγγὺς νὰ πληρωθῇ, ὅσον αὐτή· διότι δὶς ἐκινδύνευσε νὰ ἐπαληθεύσῃ, ἀλλ᾽ εὐτυχῶς ὁ Θεὸς ἔδωκε καλὴν φώτισιν εἰς τοὺς ἁρμοδίους καὶ οἱ πτωχοὶ χωρικοί, οἱ γεωργοποιμένες τοῦ μέρους ἐκείνου, ἠξιώθησαν καὶ αὐτοὶ νὰ ἀκούσωσι τὸν καλὸν λόγον καὶ νὰ φάγωσι καὶ αὐτοὶ τὸ κόκκινο αὐγό.
Ὅλα αὐτὰ διότι τὸ μὲν ταχύπλουν, αὐτὸ τὸ προκομμένον πλοῖον, τὸ ὁποῖον ἐκτελεῖ δῆθεν τὴν συγκοινωνίαν μεταξὺ τῶν ἀτυχῶν νήσων καὶ τῆς ἀπέναντι ἀξένου ἀκτῆς, σχεδὸν τακτικῶς δὶς τοῦ ἔτους, ἤτοι κατὰ τὶς δύο ἀλλαξοκαιριές, τὸ φθινόπωρον καὶ τὸ ἔαρ, βυθίζεται, καὶ συνήθως χάνεται αὔτανδρον· εἶτα γίνεται νέα δημοπρασία, καὶ εὑρίσκεται τολμητίας τις πτωχὸς κυβερνήτης, ὅστις δὲν σωφρονίζεται ἀπὸ τὸ πάθημα τοῦ προκατόχου του, ἀναλαμβάνων ἑκάστοτε τὸ κινδυνωδέστατον ἔργον· καὶ τὴν φορὰν ταύτην, τὸ ταχύπλουν, λήγοντος τοῦ Μαρτίου, τοῦ ἀποχαιρετισμοῦ τοῦ χειμῶνος γενομένου, εἶχε βυθισθῆ· ὁ δὲ παπα-Βαγγέλης, ὁ ἐφημέριος ἅμα καὶ ἡγούμενος καὶ μόνος ἀδελφὸς τοῦ μονυδρίου τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου, ἔχων κατ᾽ εὔνοιαν τοῦ ἐπισκόπου καὶ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἐξάρχου καὶ πνευματικοῦ τῶν ἀπέναντι χωρίων, καίτοι γέρων ἤδη, ἔπλεε τετράκις τοῦ ἔτους, ἤτοι κατὰ πᾶσαν τεσσαρακοστήν, εἰς τὰς ἀντικρὺ ἐκτεινομένας ἀκτάς, ὅπως ἐξομολογήσῃ καὶ καταρτίσῃ πνευματικῶς τοὺς δυστυχεῖς ἐκείνους δουλοπαροίκους, τοὺς «κουκκουβίνους ἢ κουκκοσκιάχτες», ὅπως τοὺς ὠνόμαζον, σπεύδων, κατὰ τὴν Μ. Τεσσαρακοστήν, νὰ ἐπιστρέψῃ ἐγκαίρως εἰς τὴν μονήν του ὅπως ἑορτάσῃ τὸ Πάσχα· ἀλλὰ κατ᾽ ἐκεῖνο τὸ ἔτος, τὸ ταχύπλουν εἶχε βυθισθῆ, ὡς εἴπομεν, ἡ συγκοινωνία ἐκόπη ἐπί τινας ἡμέρας, καὶ οὕτως ὁ παπα-Βαγγέλης ἔμεινεν ἀκουσίως, ἠναγκασμένος νὰ ἑορτάσῃ τὸ Πάσχα πέραν τῆς πολυκυμάντου καὶ βορειοπλήκτου θαλάσσης, τὸ δὲ μικρὸν ποίμνιόν του, οἱ γείτονες τοῦ Ἁγ. Ἀθανασίου, οἱ χωρικοὶ τῶν Καλυβιῶν, ἐκινδύνευον νὰ μείνωσιν ἀλειτούργητοι.
Τινὲς εἶπον γνώμην νὰ παραλάβωσι τὰς γυναῖκας καὶ τὰ τέκνα των καὶ νὰ κατέλθωσιν εἰς τὴν πολίχνην, ὅπως ἀκούσωσι τὴν Ἀνάστασιν καὶ λειτουργηθῶσιν· ἀλλ᾽ ὁ μπαρμπα-Μηλιός, ὅστις ἔκαμνε τὸν προεστὸν εἰς τὰ Καλύβια, καὶ ἤθελε νὰ ἑορτάσῃ τὸ Πάσχα ὅπως αὐτὸς ἐνόει, ὁ Φταμηνίτης, ὅστις δὲν ἤθελε νὰ ἐκθέσῃ τὴν γυναῖκά του εἰς τὰ ὄμματα τοῦ πλήθους, καὶ ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης, χωρικὸς ὅστις «τὰ ἤξευρεν ἀπ᾽ ἔξω ὅλα τὰ γράμματα τῆς Λαμπρῆς», ἀλλὰ δὲν ἠδύνατο ν᾽ ἀναγνώσῃ τίποτε «ἀπὸ μέσα», καὶ ἐπεθύμει νὰ ψάλῃ τὸ «Σῶμα Χριστοῦ μεταλάβετε», ― οἱ τρεῖς οὗτοι ἐπέμειναν, καὶ πολλοὶ ἠσπάσθησαν τὴν γνώμην των, ὅτι ἔπρεπεν ἐκ παντὸς τρόπου νὰ πείσωσιν ἕνα τῶν ἐν τῇ πόλει ἐφημερίων ν᾽ ἀνέλθῃ εἰς τὰ Καλύβια νὰ τοὺς λειτουργήσῃ.
Ὁ καταλληλότερος δέ, κατὰ τὴν γνώμην πάντων, ἱερεὺς τῆς πόλεως, ἦτο ὁ παπα-Κυριάκος, ὅστις δὲν ἦτο «ἀπὸ μεγάλο τζάκι», εἶχε μάλιστα καὶ συγγένειαν μέ τινας τῶν ἐξωμεριτῶν, καὶ τοὺς κατεδέχετο. Ἦτο ὀλίγον τσάμης, καθὼς ἔλεγαν. Δὲν ἔτρεφε προλήψεις. Ἠκούετο μάλιστα ἐδῶ κ᾽ ἐκεῖ, ὅτι ὁ ἱερεὺς οὗτος εἶχε καὶ τὴν συνήθειαν «ν᾽ ἀποσώνῃ τὰ παιδιὰ» εἰς τοὺς κόλπους τῶν μητέρων, τῶν ἐνοριτισσῶν του. Ἀλλὰ τοῦτο τὸ ἔλεγον οἱ ἀστεῖοι ἢ οἱ φθονεροί, καὶ μόνον οἱ ἀνόητοι τὸ ἐπίστευον. Ὁ ἐφημέριος οὗτος, ὡς οἱ πλεῖστοι τοῦ γνησίου ἑλληνικοῦ κλήρου, πλὴν μικροῦ ἐλευθεριασμοῦ, ἦτο κατὰ τὰ ἄλλα ἄμεμπτος.
Τοῦτο ναί, ἀληθεύει, ἀλλ᾽ οἱ ἔγγαμοι ἱερεῖς, πενόμενοι καὶ δυσπραγοῦντες, ἐπιτακτικὴν ἔχοντες ἀνάγκην νὰ θρέψωσι τὰ τέκνα των, φαίνονται ὡς πλεονέκται, καὶ καταντῶσι νὰ μὴ τρέφωσι πλέον ἐμπιστοσύνην οὐδ᾽ εἰς αὐτοὺς τοὺς συλλειτουργούς των. Τοῦτο ἔπασχε καὶ ὁ παπα-Κυριάκος, ὅστις ἐπεθύμει μὲν νὰ ὑπάγῃ νὰ κάμῃ Ἀνάστασιν εἰς τοὺς χωρικούς, διότι ἦτο ἀνοιχτόκαρδος καὶ ἤθελε νὰ χαρῇ καὶ αὐτὸς ὀλίγην Ἀνάστασιν καὶ ὀλίγην ἄνοιξιν, ἀλλ᾽ ἐδυσπίστει εἰς τὸν συνεφημέριόν του, καὶ ἔπειτα δὲν ἤθελε νὰ ἀφήσῃ τὴν ἐνορίαν μὲ ἕνα μόνον ἱερέα τοιαύτην ἡμέραν. Ἀλλ᾽ αὐτὸς ὁ παπα-Θεοδωρὴς ὁ Σφοντύλας, ὁ συνεφημέριός του, τὸν παρεκίνησε νὰ ὑπάγῃ, εἰπὼν ὅτι καλὸν ἦτο νὰ μὴ χάσωσι καὶ τὸ εἰσόδημα τῶν Καλυβιῶν, αἰνιττόμενος ὅτι τά τε ἐκ τοῦ ἐνοριακοῦ ναοῦ ἔσοδα καὶ τὰ τῆς ἐξοχικῆς παροικίας, ἀμφότερα ἐξ ἴσου θὰ τὰ ἐμοιράζοντο.
Τοῦτο δὲν ἔπεισε τὸν παπα-Κυριάκον, τῷ ἐνέπνευσε μάλιστα πλείονας ὑποψίας· ἀλλ᾽ ὅτε ἠρώτησε τὴν γνώμην τοῦ συλλειτουργοῦ του, ἦτο ἤδη κατὰ τὰ ἐννέα δέκατα ἀποφασισμένος νὰ ὑπάγῃ· ἔπειτα ὑπεχρέωσε τὸν υἱόν του Ζάχον, μορφάζοντα καὶ μεμψιμοιροῦντα, νὰ παραμείνῃ ἐν τῷ ἐνοριακῷ ναῷ κατάσκοπος εἰς τὸ ἱερὸν βῆμα, νὰ παραλάβῃ τὸ μερίδιον τῶν προσφορῶν καὶ συλλειτουργικῶν, καὶ μόνον μετὰ τὴν ἀπόλυσιν τῆς λειτουργίας, ὅτε θὰ ἀνέτελλεν ἤδη ἡ ἡμέρα, ν᾽ ἀνέλθῃ εἰς τὰ Καλύβια παρ᾽ αὐτῷ.
* * *
Ἡ Πούλια ἦτο ἤδη ὑψηλά, «τέσσαρες ὧρες νὰ φέξῃ», καὶ ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης, ἀφοῦ ἐξύπνισε τὸν ἱερέα, κατασκευάσας πρόχειρον σήμαντρον ἐκ στερεοῦ ξύλου καρυᾶς καὶ πλῆκτρον, περιήρχετο τὰ Καλύβια θορυβωδῶς κρούων ὅπως ἐξεγείρῃ τοὺς χωρικούς.
Εἰσῆλθον εἰς τὸ μικρὸν ἐξωκκλήσιον τοῦ Ἁγ. Δημητρίου. Εἷς μετὰ τὸν ἄλλον προσήρχοντο οἱ χωρικοὶ μὲ τὰς χωρικάς των καὶ μὲ τὰ καλά των ἐνδύματα.
Ὁ ἱερεὺς ἔβαλεν εὐλογητόν.
Ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης ἤρχισε νὰ τὰ λέγῃ ὅλα ἀπ᾽ ἔξω, τὴν προκαταρκτικὴν προσευχὴν καὶ τὸν Κανόνα, τὸ Κύματι θαλάσσης.
Ὁ παπα-Κυριάκος προέκυψεν εἰς τὰ βημόθυρα, ψάλλων τὸ Δεῦτε λάβετε φῶς.
Ἤναψαν τὰς λαμπάδας κ᾽ ἐξῆλθον ὅλοι εἰς τὸ ὕπαιθρον ν᾽ ἀκούσωσι τὴν Ἀνάστασιν. Γλυκεῖαν καὶ κατανυκτικὴν Ἀνάστασιν ἐν μέσῳ τῶν ἀνθούντων δένδρων, τῶν ὑπὸ ἐλαφρᾶς αὔρας σειομένων εὐωδῶν θάμνων, καὶ τῶν λευκῶν ἀνθέων τῆς ἀγραμπελιᾶς, «neige odorante du printemps».
Ψαλέντος τοῦ Χριστὸς ἀνέστη, εἰσῆλθον πάντες εἰς τὸν ναόν. Θὰ ἦσαν τὸ πολὺ ἑβδομήκοντα ἄνθρωποι, ἄνδρες, γυναῖκες καὶ παῖδες.
Ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης ἤρχισε νὰ ψάλλῃ τὸν Κανόνα τοῦ Πάσχα, ὁ δὲ ἱερεύς, ἅμα ἀντιψάλλων αὐτῷ ἐξ ἀνάγκης ἀπὸ τοῦ ἱεροῦ βήματος, ἡτοιμάζετο «νὰ πάρῃ καιρόν», καὶ ἀφοῦ τελέσῃ τὸν ἀσπασμόν, νὰ ἔμβῃ εἰς τὴν λειτουργίαν.
Ἀλλὰ τὴν στιγμὴν ἐκείνην, εἰσῆλθεν ἢ μᾶλλον εἰσώρμησεν εἰς τὸ ναΐδιον, ἀκολουθούμενος ὑπὸ δύο ἄλλων ὁμηλίκων του, δωδεκαέτης περίπου παῖς, ὑψηλὸς ὡς πρὸς τὴν ἡλικίαν του, ἀσθμαίνων καὶ ἐν ἐξάψει. Ἦτο ὁ Ζάχος, ὁ υἱὸς τοῦ παπα-Κυριάκου.
Εἰσέβαλε πνευστιῶν εἰς τὸ ἱερὸν βῆμα καὶ ἤρχισε νὰ ὁμιλῇ πρὸς τὸν ἱερέα. Ἡ φωνή του ἠκούετο ἀπὸ τοῦ χοροῦ, ἀλλ᾽ αἱ λέξεις δὲν διεκρίνοντο.
Ἰδοὺ τί ἔλεγεν ἐν τούτοις·
  Παπά, παπά!…
(Τὰ παπαδόπουλα ἐκάλουν συνήθως παπὰ τὸν πατέρα των.)
  Παπά, παπά!… ὁ παπα-Σφοντύλας… ἀπ᾽ τὴν ὀξώπορτα… τὶς λειτουργιές… ἀπ᾽ τ᾽ ἁι-βῆμα ἡ πεθερά του… κ᾽ ἡ παπαδιά… κουβαλοῦν… ἀπ᾽ τὴν ὀξώπορτα… τὶς λειτουργιές… τοὺς εἶδα… ἀπ᾽ τὴν ὀξώπορτα… τὶς λειτουργιές… ἀπ᾽ τ᾽ ἁι-βῆμα… κ᾽ ἡ πεθερά του… κ᾽ ἡ παπαδιά…
Μόνος ὁ παπα-Κυριάκος ἦτο ἱκανὸς νὰ βγάλῃ νόημα ἀπὸ τὰ ἀσυνάρτητα ταῦτα καὶ ἀσθματικὰ τοῦ υἱοῦ του. Ἰδοὺ δὲ πῶς ἐξήγησε τὰ λεγόμενα· «Ὁ παπα-Θοδωρὴς ὁ Σφοντύλας, ὁ σύντροφός του εἰς τὴν ἐνορίαν, ἔκλεπτε τὰς προσφοράς, μεταβιβάζων αὐτὰς διὰ τῆς ἐξωθύρας τοῦ ἱεροῦ βήματος εἰς χεῖρας τῆς συζύγου καὶ τῆς πενθερᾶς του».
Ἴσως τὸ πρᾶγμα δὲν θὰ ἦτο τόσον ἀληθές, ὅσον ὁ Ζάχος ἤθελε νὰ τὸ παραστήσῃ. Διότι οὗτος, ἀγαπῶν ὡς ὅλοι οἱ νέοι τὴν ἐξοχὴν καὶ τὴν διασκέδασιν, μετὰ δυσκολίας εἶχεν ὑπακούσει εἰς τὸ πατρικὸν κέλευσμα, ὅπως μείνῃ εἰς τὴν πόλιν, καὶ ἀφορμὴν θὰ ἐζήτει διὰ νὰ τὸ στρίψῃ καὶ μεταβῇ εἰς νυκτερινὴν ἐκδρομὴν εἰς τὰ Καλύβια, ἀφοῦ μάλιστα εὐκόλως εὕρισκε συνοδοιπόρους ὁμήλικας.
Ἀλλ᾽ ὁ παπα-Κυριάκος δὲν ἐσυλλογίσθη τίποτε. Ἐξήφθη ἀμέσως, ἠγανάκτησε, δὲν ἐκρατήθη. Ἥμαρτεν. Ἀντὶ δὲ νὰ καταφέρῃ σφοδρὸν ράπισμα κατὰ τῆς παρειᾶς τοῦ υἱοῦ του, καὶ νὰ ἐξακολουθήσῃ ἥσυχος τὸ καθῆκον του… ἀπέβαλεν εὐθὺς τὸ ἐπιτραχήλιον, ἐξεδύθη τὸ φαιλόνιον, καὶ διασχίσας τὸν ναὸν ἐξῆλθεν, ἀποφεύγων τὸ βλέμμα τῆς πρεσβυτέρας του, ἥτις τὸν ἔβλεπεν ἔντρομος.
Ἀλλ᾽ ὁ μπαρμπα-Μηλιὸς κάτι ὑπώπτευσεν ἐκ τῶν κινημάτων τούτων, καὶ ἐξῆλθε κατόπιν του.
Εἰς πεντήκοντα δὲ βημάτων ἀπόστασιν ἀπὸ τοῦ ναοῦ, μεταξὺ τριῶν δένδρων καὶ δύο φρακτῶν, ὁ ἑπόμενος διάλογος συνήφθη·
  Παπά, παπά, ποῦ πᾷς;
  Θὰ ᾽ρθῶ βλογημένε, τώρα, ἀμέσως πίσω.
Δὲν ἤξευρε τί νὰ εἴπῃ. Ἀλλὰ τὸ βέβαιον εἶναι ὅτι εἶχεν ἀπόφασιν νὰ καταβῇ εἰς τὴν πόλιν καὶ ζητήσῃ λόγον διὰ τὴν κλοπὴν ἀπὸ τὸν συνεφημέριόν του! Εἰς τὸ βάθος δὲ τῆς συνειδήσεώς του ἔλεγεν ὅτι εἶχε καιρὸν νὰ ἐπιστρέψῃ πρὸ τῆς ἀνατολῆς τοῦ ἡλίου, καὶ τελέσῃ τὴν λειτουργίαν.
  Ποῦ πᾷς; ἐπέμενεν ὁ μπαρμπα-Μηλιός.
―῍Ας διαβάζῃ ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης τὰς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων, κ᾽ ἔφθασα.
Ἐλησμόνει ὅτι ὁ μπάρμπ᾽ Ἀναγνώστης δὲν ἠδύνατο ν᾽ ἀναγνώσῃ ἄλλα ἢ ὅσα ἀπὸ στήθους ἐγνώριζεν.
Ἀφήνω καὶ τὴν παπαδιά μου, ἐδῶ, βλογημένε, ἐπανέλαβεν ὁ παπα-Κυριάκος, ἀμηχανῶν τί νὰ εἴπῃ· σᾶς ἀφήνω τὴν παπαδιά μου!
Καὶ λέγων ἔτρεχεν.
Ὁ μπαρμπα-Μηλιὸς ἐπανῆλθε κατηφὴς ἐντὸς τοῦ ναοῦ.
  Καλὰ τὸ ἔλεγα ἐγώ, ἐψιθύρισε.
* * *
Μεγίστη ἀπορία ἐπεκράτει ἐν τῷ παρεκκλησίῳ. Οἱ χωρικοὶ ἐκοίταζον ἐρωτηματικῶς ἀλλήλους. Ψιθυρισμοὶ ἠκούοντο.
Αἱ γυναῖκες ἠρώτων τὴν παπαδιὰ νὰ εἴπῃ αὐταῖς τί τρέχει· ἀλλ᾽ αὕτη ἦτο ἡ ὀλιγώτερον πάντων τῶν ἄλλων γνωρίζουσα.
Ἐν τούτοις ὁ ἱερεὺς ἔτρεχεν, ἔτρεχεν. Ὁ ψυχρὸς ἀὴρ ἐδρόσισεν ὀλίγον τὸ μέτωπόν του.
  Καὶ πῶς νὰ θρέψω ἐγὼ τόσα παιδιά, ἔλεγεν, ὀκτώ, μὲ συμπάθειο, κ᾽ ἡ παπαδιὰ ἐννιά, κ᾽ ἐγὼ δέκα! Ὁ ἕνας νὰ σὲ κλέφτῃ ἀπ᾽ ἐδῶ, κι ὁ ἄλλος ἀπ᾽ ἐκεῖ!…
Πεντακόσια βήματα ἀπὸ τοῦ ναοῦ, ὁ δρόμος ἐκατηφόριζε, καὶ κατήρχετό τις εἰς ὡραίαν κοιλάδα. Εἷς νερόμυλος εὑρίσκετο ἐπὶ τῆς κλιτύος ἐκείνης, παρὰ τὴν ὁδόν.
Ἀκούσας ὁ ἱερεὺς τὸν ἡδὺν μορμυρισμὸν τοῦ ρύακος, αἰσθανθεὶς ἐπὶ τοῦ προσώπου του τὴν δρόσον, ἐλησμόνησεν ὅτι εἶχε νὰ λειτουργήσῃ (πῶς καὶ ποῦ νὰ λειτουργήσῃ;) καὶ ἔκυψε νὰ πίῃ ὕδωρ. Ἀλλὰ τὸ χεῖλός του δὲν εἶχε βραχῆ ἀκόμη, καὶ αἴφνης ἐνθυμήθη, ἀνένηψεν.
―Ἐγὼ ἔχω νὰ λειτουργήσω, εἶπε, καὶ πίνω νερό;…
Καὶ δὲν ἔπιε.
Τότε ἦλθεν εἰς αἴσθησιν.
  Τί κάμνω ἐγώ, εἶπε, ποῦ πάω;
Καὶ ποιήσας τὸ σημεῖον τοῦ σταυροῦ·
―Ἥμαρτον, Κύριε, εἶπεν, ἥμαρτον! μὴ μὲ συνερισθῇς.
Ἐπανέλαβε δέ:
―Ἐὰν ἐκεῖνος ἔκλεψεν, ὁ Θεὸς ἂς τὸν… συγχωρήσῃ… κ᾽ ἐκεῖνον κ᾽ ἐμέ. Ἐγὼ πρέπει νὰ κάμω τὸ χρέος μου.
ᾘσθάνθη δάκρυ βρέχον τὴν παρειάν του.
―Ὦ Κύριε, εἶπεν ὁλοψύχως, ἥμαρτον, ἥμαρτον! Σὺ παρεδόθης διὰ τὰς ἁμαρτίας μας, καὶ ἡμεῖς σὲ σταυρώνομεν κάθε μέρα.
Καὶ ἐστράφη πρὸς τὸν ἀνήφορον, σπεύδων νὰ ἐπανέλθῃ εἰς τὸ παρεκκλήσιον, ὅπως λειτουργήσῃ.
  Καὶ ἤθελα νὰ πιῶ καὶ νερό, εἶπε, δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ λειτουργήσω. Ἀλλὰ πῶς νὰ κάμω; Δὲν πρέπει νὰ μεταλάβω! Θὰ λειτουργήσω χωρὶς μετάληψιν, δὲν εἶμαι ἄξιος!… «Δεῦτε τοῦ καινοῦ τῆς ἀμπέλου γεννήματος!…» Ἐγὼ ἄξιος δὲν εἶμαι!
Καὶ ἐπέστρεψεν εἰς τὸν ναόν, ὅπου μετ᾽ ἀγαλλιάσεως οἱ χωρικοὶ τὸν εἶδον.
Ἐτέλεσε τὴν ἱερὰν μυσταγωγίαν, καὶ μετέδωκεν εἰς τοὺς πιστούς, φροντίσας νὰ καταλύσῃ διὰ στόματος αὐτῶν ὅλον τὸ ἅγιον ποτήριον. Αὐτὸς δὲν ἐκοινώνησεν, ἐπιφυλαττόμενος νὰ τὸ εἴπῃ εἰς τὸν πνευματικόν, καὶ πρόθυμος νὰ δεχθῇ τὸν κανόνα.
* * *
Περὶ τὴν μεσημβρίαν, μετὰ τὴν Β´ Ἀνάστασιν, οἱ χωρικοὶ τὸ ἔστρωσαν ὑπὸ τὰς πλατάνους, παρὰ τὴν δροσερὰν πηγήν.
Ὡς τάπητας εἶχον τὴν χλόην καὶ τὰ χαμολούλουδα, ὡς τράπεζαν πτέριδας καὶ κλάδους σχοίνων.
Ἡ δροσερὰ αὔρα ἐκίνει μετὰ θροῦ τοὺς κλῶνας τῶν δένδρων, καὶ ὁ Φταμηνίτης μὲ τὴν λύραν του ἀντέδιδε φθόγγους λιγυρούς.
Ἡ ὡραία Ξανθή, ἡ σύζυγος τοῦ Φταμηνίτου, ἐκάθητο μεταξὺ τῆς μητρός της Μελάχρως καὶ τῆς θεια-Κρατήρας, τῆς πενθερᾶς της, φροντίζουσα νὰ ἔχῃ ἐν μέρει τὰς παρειὰς κεκαλυμμένας μὲ τὴν μανδήλαν, καὶ νὰ βλέπῃ μᾶλλον πρὸς τὸν κορμὸν τῆς γιγαντιαίας πλατάνου, ὅπως μὴ τὴν κοιτάζωσιν οἱ ἄνδρες, καὶ ζηλεύῃ ὁ σύζυγός της.
Ἡ ἀδελφή της, τὸ Ἀθώ, δεκαπεντοῦτις κόρη ἄγαμος, ἄφροντις, ὡραία καὶ αὐτή, ποσάκις δὲν τὴν ἐπείραζε λέγουσα· «Ἀρή, τί τὸν ἤθελες, ἀρή; Δὲν τὸν ἔπαιρνα, νὰ μοῦ χαρίζανε τὸν οὐρανὸ μὲ τ᾽ ἄστρα… Καλύτερα νὰ γινόμουν καλόγρια!»
Τὸ βέβαιον ἦτο ὅτι ὁ Φταμηνίτης δὲν διέπρεπεν οὔτ᾽ ἐπὶ κάλλει οὔτε ἐπὶ μεγέθει σώματος, ἀλλ᾽ ἀνεπλήρου τὰς ἐλλείψεις ταύτας δι᾽ εὐστροφίας σώματος καὶ πνεύματος καὶ διὰ φαιδρότητος καὶ εὐθυμίας.
Ὁ παπα-Κυριάκος προήδρευε τοῦ συμποσίου, ἔχων ἀπέναντί του τὴν παπαδιά, βραχύσωμον, στρογγυλοπρόσωπον, μελαγχροινήν, ἀγαθωτάτην, ἥτις ἐν ἀθῳότητι ἐξεκόλαπτε σχεδὸν κατ᾽ ἔτος ἓν παπαδόπουλον, χωρὶς νὰ τὴν μέλῃ οὔτε διὰ παλληκαροβότανα, οὔτε διὰ στριφοβότανα, περὶ ἃ τυρβάζουσιν ἄλλαι γυναῖκες.
Δεξιόθεν τοῦ ἱερέως ἐκάθητο ὁ μπαρμπα-Μηλιός, προεστὼς ἅμα καὶ πρόθυμος θεράπων τῆς κοινότητος, ἠξεύρων νὰ ψήνῃ ὡς οὐδεὶς ἄλλος τὸ ἀρνί, λιανίζων μεθοδικώτατα δι᾽ ὅλους, καὶ τρώγων ἅμα καὶ προπίνων.
Εἰς τὰς προπόσεις μάλιστα δὲν εἶχεν ἐφάμιλλον. Μετὰ τὴν σύντομον καὶ τυπικὴν τοῦ ἱερέως πρόποσιν, ἐγερθεὶς ὁ μπαρμπα-Μηλιός, κρατῶν τὴν τσότραν τὴν ἑπταόκαδον, ἤρχισε νὰ χαιρετίζῃ τοὺς πάντας καὶ ἕνα ἕκαστον ὡς ἑξῆς·
  Χριστὸς Ἀνέστη! ἀληθινὸς ὁ Κύριος! Ζῇ καὶ βασιλεύει εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας!
Εἶτα μετὰ τὸ προοίμιον, εἰσῆλθεν εἰς τὴν οὐσίαν·
  Γειά μας! καλὴ γειά! διάφορο! καλὴ καρδιά! Παπά μ᾽, νὰ χαίρεσαι τὸ πετραχήλι σ᾽! Παπαδιά, νὰ χαίρεσαι τὸν παπά σ᾽ καὶ τὰ παιδάκια σ᾽! Ξάδερφε Θοδωρή! νὰ ζήσῃς, νὰ τς χαίρεσαι! Κουμπάρε Παναγιώτη! ὅπως ἔτρεξες μὲ τὸ λάδ᾽ νὰ τρέξῃς καὶ μὲ τὸ κλῆμα! Συμπεθέρα Κρατήρα! Νὰ χαίρεσαι, μ᾽ ἕναν καλὸν γαμπρό! Ἀνιψιὲ Γιώργη! Τίμια στέφανα! στὸ γάμο σας νὰ χαροῦμε. Κουμπάρα Κυπαρισσού! μὲ μιὰ καλὴ νύφη, νὰ ζήσῃς, νὰ χαρῇς! ἐβίβα ὅλοι! Τέ-περ-τε! Πάντα χαρούμενοι! Στὴν ὑγειά σας! Σμπεθέρα Ξαθή! καλὴ λευθεριά! Στὴν ὑγειά σας! Πάντα χαρούμενοι! Πάντα μὲ τὸ καλό!
Καὶ ἀνάλογος πρὸς τὸ πρόσωπον ὑπῆρξεν ἡ πόσις.
Ἀλλὰ καὶ ὁ Φταμηνίτης ἠθέλησε νὰ προπίῃ, κατ᾽ ἄλλον ὅμως στενώτερον τρόπον· ἠθέλησε νὰ βρῇ τὴν γυναῖκά του, καὶ ἠνάγκασεν αὐτὴν ν᾽ ἀπαντήσῃ εἰς τὴν πρόποσιν·
  Μπρόμ!
  Πιὲ κὶ δό μ᾽!
  Μὲ κρασί!
  Καλῶς τ᾽ν ἀγάπη μ᾽ τὴ χρυσῆ!
Καὶ πιὼν αὐτός, μετεβίβασε τὴν τσότραν εἰς τὴν ὡραίαν Ξανθήν, ἥτις ἔβρεξε τὰ χείλη.
Εἶτα ἤρχισαν τὰ ᾄσματα. Ἐν πρώτοις τὸ Χριστὸς ἀνέστη, ὕστερον τὰ θύραθεν. Ὁ μπαρμπα-Μηλιὸς θελήσας νὰ ψάλῃ καὶ αὐτὸς τὸ Χριστὸς ἀνέστη, τὸ ἐγύριζε πότε εἰς τὸν ἀμανὲ καὶ πότε εἰς τὸ κλέφτικο.
Ἀλλ᾽ ὁ ἰδιορρυθμότερος πάντων τῶν ψαλτῶν ἦτο ὁ μπαρμπα-Κίτσος, γηραιὸς χωροφύλαξ, Χειμαρριώτης, παλαιὸς ταχτικός, λησμονημένος ἀπὸ τῆς βαυαρικῆς ἐποχῆς ἐν τῇ νήσῳ. Ἀμφέβαλλε καὶ αὐτὸς ἂν τὸν εἶχαν περασμένον εἰς τὰ μητρῷα, πότε τοῦ ἔστελναν μισθόν, πότε ὄχι. Ἐφόρει χιτῶνα μὲ ἀνοικτὰς χειρῖδας, βραχεῖαν περισκελίδα μέχρι τοῦ γόνατος καὶ τουζλούκια. Ὁ δήμαρχος τοῦ τόπου (διότι ὑπῆρχε φεῦ! καὶ δήμαρχος) τὸν εἶχε στείλει νὰ κάμῃ Πάσχα εἰς τὰ Καλύβια, διὰ νὰ φυλάξῃ δῆθεν τὴν τάξιν, καίτοι οὐδεμιᾶς φυλάξεως ἦτο ἀνάγκη. Τὸ βέβαιον εἶναι ὅτι τὸν ἔστειλε νὰ καλοπεράσῃ πλησίον τῶν ἀνοιχτοκάρδων ἐξωμεριτῶν, οἵτινες τοῦ ἤρεσκον τοῦ μπαρμπα-Κίτσου, ἂς τοὺς ἔλεγον καὶ «τσουπλακιὲς» ἢ «χαλκοδέρες». Ἐὰν ἔμενεν ἐν τῇ πόλει, ὁ δήμαρχος θὰ ἦτο ὑπόχρεως νὰ τὸν φιλεύσῃ τὸν μπαρμπα-Κίτσον, καθὼς τὸν εἶχαν κακομάθει οἱ προκάτοχοί του, ἔλεγε, ― νὰ τὸν φιλεύσῃ κουλούραν καὶ αὐγά. Τί ἔθιμα!…
Ὁ μπαρμπα-Κίτσος, ἀφοῦ ἠσπάσθη τρὶς ἢ τετράκις τὴν τσότραν, ἤρχισε νὰ ψάλλῃ τὸ Χριστὸς ἀνέστη κατ᾽ ἰδιάζοντα αὐτῷ τρόπον, ὡς ἑξῆς·
Κ᾽στὸ - μπρὲ - Κ᾽στὸς ἀνέστη
ἐκ νεκρῶν θ α ν ά τ ω ν,
θάνατον μ π α τ ή σ α ς,
κ᾽ ἔ ν τ ο ι ς - ἔ ν τ ο ι ς μνήμασι,
ζωὴν π α μ μ α κ ά ρ ι σ τ ε!
Καὶ ὅμως, μεθ᾽ ὅλην τὴν ἰδιορρυθμίαν ταύτην, οὐδείς ποτε ἔψαλεν ἱερὸν ᾆσμα μετὰ πλείονος χριστιανικοῦ αἰσθήματος καὶ ἐνθουσιασμοῦ, ἐξαιρουμένου ἴσως τοῦ γνωστοῦ ἐν Ἀθήναις γηραιοῦ καὶ σεβασμίου Κρητός, τοῦ ψάλλοντος τὸ Ἄλαλα τὰ χείλη τῶν ἀσεβῶν μὲ τὴν ἑξῆς προσθήκην· «Ἄλαλα τὰ χείλη τῶν ἀσεβῶν τῶν μὴ προσκυνούντων, οἱ κερατάδες! τὴν εἰκόνα σου τὴν σεπτήν…»
Ἀληθεῖς ὀρθόδοξοι Ἕλληνες!
* * *
Περὶ τὴν δείλην εἶχεν ἀρχίσει ὁ χορός, χορὸς κλέφτικος (διότι αἱ γυναῖκες ἐπεφυλάττοντο διὰ τὴν Δευτέραν καὶ τὴν Τρίτην ὅπως χορεύσωσι τὸν συρτὸν καὶ τὴν καμάρα), καὶ ὁ παπα-Κυριάκος, μετὰ τῆς παπαδιᾶς καὶ τοῦ Ζάχου, ὅστις ἐγλύτωσε τὸ ξύλο χάριν τῆς ἡμέρας (διότι ὁ πατήρ του εἶχε θυμώσει εἶτα κατ᾽ αὐτοῦ, ὡς γενομένου αἰτίου τῆς χασμωδίας ἐκείνης), ἀποχαιρετίσαντες τὴν συντροφιάν, κατῆλθον εἰς τὴν πολίχνην.
Ὁ παπα-Κυριάκος ἔδωκε πλῆρες εἰς τὸν συνεφημέριόν του τὸ ἀπὸ τῆς ἐξοχῆς μερίδιον, καὶ οὔτε κατεδέχθη νὰ κάμῃ λόγον περὶ τῆς ὑποτιθεμένης κλοπῆς.
Ἐν τούτοις ὁ παπα-Θοδωρὴς οἴκοθεν τῷ εἶπεν ὅτι τὸ ἐκ τῆς ἐνορίας μερίδιόν του εὑρίσκετο ἐν τῇ οἰκίᾳ αὐτοῦ, τοῦ παπα-Θοδωρῆ. Ἔκρινε καλόν, εἶπε, νὰ μετακομίσῃ διὰ τῆς ἐξωθύρας τοῦ ἁγ. βήματος οἴκαδε καὶ τὰ δύο μερίδια, διὰ νὰ μὴ βλέπουν τινὲς τῶν ἄγαν ἐπιπολαίων καὶ γλωσσαλγῶσιν ὅτι οἱ ἱερεῖς ἔχουν δῆθεν πολλὰ εἰσοδήματα. «Ὁ κόσμος ξιππάζεται, εἶπεν, ἅμα μᾶς ἰδῇ μιὰ καλὴ μέρα νὰ πάρουμε τίποτε λειτουργιές, καὶ δὲν συλλογίζεται πόσες ἑβδομάδες καὶ μῆνες παρέρχονται ἄγονοι!»
Ἐντεῦθεν ἡ παρανόησις τοῦ Ζάχου.
(1890)